13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialIncendiul de la Craiova, un nou episod al foiletonului ”România spitalelor în...

Incendiul de la Craiova, un nou episod al foiletonului ”România spitalelor în flăcări”

Focul ar fi fost aprins de un pacient, conform aprecierilor autorităților, iar în urma incendiului 19 pacienţi şi 8 cadre medicale s-au autoevacuat.
“Un incendiu a avut loc la Spitalul de Psihiatrie din spatele Parcului Romanescu din Craiova. La faţa locului au fost trimise doua subunităţi de intervenţie – Detaşamentul 1 şi 2 Pompieri Craiova cu 6 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 2 autospeciale de lucru la înălţime, o descarcerare grea şi o ambulanţă tip B. La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, au fost găsiţi 18 pacienţi şi 5 cadre medicale autoevacuaţi, un pacient fiind evacuat de salvatori. Trei cadre medicale au suferit fracturi şi au fost transportate la spital”, a informat în primă instanță ISU Dolj, ulterior Ministerul Sănătăţii anunțând faptul că incendiul de la Spitalul din Craiova s-ar fi manifestat pe o suprafaţă de 20 mp.
Prin comunicatul de presă transmis de minister, autoritățile au confirmat faptul că trei cadre medicale au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălţime: “Din primele informaţii transmise Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de 20 mp şi a fost lichidat. În urma incendiului, s-au înregistrat trei victime cadre medicale, care au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălţime. Un pacient acuză cefalee. Victimele sunt conştiente şi sunt transportate la spital”.
Ministerul a mai menționat și faptul că, în total, 19 pacienţi şi opt cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat, aceștie urmând să rămână în aceeaşi unitate sanitară, într-o altă aripă a clădirii.
Potrivit ISU Dolj, la faţa locului au intervenit două subunităţi de intervenţie – Detaşamentul 1 şi 2 Pompieri Craiova cu şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două autospeciale de lucru la înălţime, o descarcerare grea şi o ambulanţă tip B.

Al șaselea încediu în spitalele românești în doar 2 luni

Incendiul de la Craiova este al șaselea incident de acest fel petrecut în acest an, după precedentele de la Câmpia Turzii – 2 martie, Institutul ”Marius Nasta” – 21 februarie, Institutul ”Matei Balș” din Capitală – 29 ianuarie, Gătaia (Timiș) – 5 ianuarie și Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman – în data de 2 ianuarie.
Dintre toate cele amintite, cel mai grav incident rămâne cel petrecut pe 29 ianuarie 2021, la un pavilion al Institutului de boli infecţioase ”Matei Balş” din Capitală. Cinci pacienţi au murit la acea dată, iar alţi 53, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul V, au fost transferaţi la alte unităţi sanitare. Dintre pacienţii transferaţi, au murit ulterior, până la 11 februarie, alte 20 de persoane.

Tragediile Sistemului Spitalicesc din România

În afara dramei de la Institutul de boli infecţioase ”Matei Balş”, din luna ianuarie, alte două tragedii rămân vii în memoria publică. Pe de o parte dezastrul din 14 noiembrie 2020, petrecut la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, atunci când 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum. Autoritățile au activat atunci Planul Roşu de Intervenţie, iar medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.
De asemenea, tragedia din 16 august 2010, de la la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală, încă reverberează. Trei nou-născuţi au murit în seara incendiului. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia având arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului. A doua zi, încă un nou-născut a murit la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”. Trei zile mai târziu, un alt bebeluş a murit, ridicând numărul morţilor la cinci. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă