20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialÎN SITUAȚIA ACTUALĂ DE CRIZĂ SE ÎNCEARCĂ REAUTORIZAREA GROPII GLINA SUB MASCA...

ÎN SITUAȚIA ACTUALĂ DE CRIZĂ SE ÎNCEARCĂ REAUTORIZAREA GROPII GLINA SUB MASCA UNEI STAȚII DE SORTARE

Drama vieții oamenilor din Popești Leordeni și Glina care au trăit în ultimii 15 ani printre gunoaie, mizerie și miros lângă un munte nociv de gunoi de peste 100 m, aflat la mai puțin de 70 m de casele locuite, a fost posibilă datorită ilegalităților comise de administratorii, asociații sau împuterniciții de la periculoasa groapă de gunoi conexate cu interesele meschine ale unor funcționari publici care aveau obligația fermă, legală si morală să apere drepturile comunităților locale și să le protejeze pe acestea de pericolele factorilor de mediu dăunători.

Odata cu decizia de închidere a periculoasei gropi de gunoi oamenii legii și anchetatorii au deschis mai multe dosare de urmărire penală cu autori cunoscuți având ca obiect infracțiunile comise privind autorizarea periculosului focar de infecție, cercetarea infracțiunilor de poluare, cât și conexia cu infracțiunile internaționale privind spălarea de bani la groapa de gunoi, specialiștii apreciind că este vorba de cea mai mare rețea specializată în infracțiuni de mediu din România, dosar penal nr. 11475/P/2019 și nr. 1022614/P/2019.

Dar, informațiile de ultima oră, care provin de la grupurile de cetățeni afectați de poluarea de la periculoasa groapă de gunoi Glina și care se tem în continuare pentru siguranța și sănătatea familiilor lor, rezultă faptul că Botoș Dragos Laurian, actualul consilier al Ministrului Mediului, Costel Alexe, este fostul asociat și administrator al societății Ecorec S.A., care administrează groapa de gunoi Glina.

Aceștia mai spun că obiectivul principal al lui Botoș este acela de a reautoriza groapa de gunoi Glina sub masca autorizării unei Stații de Sortare a deșeurilor, care este parte componentă din vechea groapă de gunoi Glina administrată în trecut chiar de Botoș.

Este o situație alarmantă pentru sănătatea noastră, mai spun oamenii din Popești Leordeni, deoarece tot amplasamentul gropii de gunoi Glina este contaminat iar stația de Sortare se află lângă casele oamenilor așa cum sunt și munții de gunoaie care ne-au distrus viața și sănătatea iar resturile de gunoaie care ar proveni din Sortare ar fi îngropate tot lângă casele noastre la mai puțin de 70 de metri.

Aceasta ar însemna redeschiderea mascată a vechii gropi de gunoi Glina ceea ce ar însemna o crimă pentru noi și pentru toate comunitățile din jur.

Pentru a pune în practică autorizarea Stației de Sortare de la Glina, se fac presiuni inimaginabile pe funcționarii publici de la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, care sunt legal implicați în această autorizare, în scopul că aceștia să comită ilegalități, fiind transmise informații viciate, argumente de genul parțial-adevărat, parțial-fals, folosinndu-se în discuție țintele de reciclare  impuse de Comunitatea Europeană României.

“Argumentele folosite sunt false deoarece Comunitatea Europeană a interzis selectarea deșeurilor în amestec în Stațiile de Sortare și acceptă doar selecția deșeurilor presortate fără material organic care produce poluare“, arată domnul Marin Frăsineanu, din Popești Leordeni, specialist de mediu.

Buna credință și onestitatea Ministrului Mediului, domnul Costel Alexe, este cât se poate de transparentă iar implicarea acestuia în rezolvarea problemelor de mediu și în problemele comunităților locale a dus de multe ori la aprecieri cinstite din partea oamenilor și a cetățenilor expuși la poluare și la afectarea cu factori de mediu dăunători, dar construirea unei echipe de încredere, onestă și cu pribitate morală, pe care se poate baza în viitor, reprezintă o provocare pentru orice demnitar cu viziune.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă