10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialÎn a treia zi de grevă la STB pe câteva trasee s-a...

În a treia zi de grevă la STB pe câteva trasee s-a reluat transportul public

Bucureștiul este afectat de a treia zi de grevă a lucrătorilor de la STB, chiar dacă pe câteva trasee s-a reluat transportul de călători.

Majoritatea angajaţilor STB au rămas închişi în depouri şi în această dimineaţă şi se pare, aşa cum ne aşteptam, că nu vor ieşi nici astăzi pe traseu. Excepţie fac, până la această oră, vatmanii a 15 vehicule. Aceştia desfăşoară cursele conform programului. De altfel, şi ieri, doar două tramvaie de pe linia unu au circulat în Capitală, dintre care doar unul după programul complet. Dacă aveţi drum, astăzi, prin Capitală, planificaţi-vă atent călătoria. Transportul public de suprafaţă rămâne în continuare incert.

Totuși, un număr de 15 vehicule se aflau în traseu sâmbătă dimineaţa, la ora 8:00, potrivit datelor furnizate de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

“La ora 8: 00 sunt 15 vehicule în traseu: – 2 vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; 5 vagoane de la Depoul Colentina, trei de pe linia 21 (-056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului ( 6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a spus Criţ, conform observatornews.ro.

“Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţa pentru Agerpres Adrian Criţ.

A treia zi de grevă la STB redeschide câteva trasee pentru transportul public, deși negocierile sunt în impas

Greva STB continuă și sâmbătă în Capitală, după ce negocierile dintre Nicușor Dan și reprezentanții companiei de transport au eșuat. Primrul general a refuzat discuţiile când a văzut că s-au prezentat sindicaliştii pe care îi consideră vinovaţi de haosul din Capitală. Tribunalul Bucureşti a declarat greva ilegală şi a dispus ca angajaţii să revină la serviciu. Însă sindicaliştii spun că aceştia sunt dispuşi să îşi asume orice risc.

Vasile Petrariu, lider de sindicat STB: Salariaţii vor decide ce vor face. Şansele pot fi 50 – 50 la sută. Nu vreau să mă pronunţ nici într-o parte nici în alta.

Sindicaliştii spun că angajaţii nu sunt speriaţi de sancţiuni.

Vasile Petrariu, lider de sindicat STB: Dacă vor, n-au decât să angajeze alţi zece mii de salariaţi. Dar noi mergem până la capăt. Până la capăt însemnând revocarea directorului general şi reluarea dialogului.

Sindicaliștii vor și o mărire de salariu în cuantum de 19%

Angajaţii STB au refuzat, ieri, pentru a doua zi consecutiv să mai iasă pe traseu. S-au adunat încă de dimineaţă în depouri şi au încuiat porţile. Chiar şi aşa, din cei 11.000 de angajaţi STB, doi vatmani au spart greva la ora 11 dimineaţa şi au ieşit cu tramvaiele pe linia 1. Unul dintre ei a lucrat chiar până la sfârşitul programului.

Aseară, directorul STB a încercat o nouă negociere cu sindicaliştii. Însă aceştia au refuzat să stea de vorbă imediat ce au aflat că Adrian Criţ nu îşi dă demisia. Mai mult, acum membrii de sindicat cer o mărire de salariu de 19 la sută, afirmând că în bugetul de anul acesta este prevăzută o creştere de 18 la sută pentru directorul general.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...
Ultima oră
Pe aceeași temă