6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialIdentificarea diabetului la debut şi îngrijirea corectă pot diminua numărul de amputaţii

Identificarea diabetului la debut şi îngrijirea corectă pot diminua numărul de amputaţii

Potrivit acestora, dacă nu este respectat tratamentul recomandat de medic şi stilul de viaţă nu este adecvat, persoana cu diabet poate suferi complicaţii variate, de la afecţiuni ale inimii sau ale rinichiului, tulburări de vedere, disfuncţii sexuale, probleme digestive, dermatologice sau neuromotorii.

Una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului este apariţia neuropatiei diabetice, care poate conduce la lezarea unui nerv sau a unei întregi reţele de nervi, cu implicaţii ce pot determina chiar diferite amputaţii.

“Amputaţia este un eveniment traumatizant, cu implicaţii profunde atât pentru persoana care primeşte diagnosticul, a familiei sale, cât şi la nivel de societate. De aceea este important ca persoana cu diabet să îşi controleze cât mai eficient afecţiunea, să îşi urmărească şi îngrijească corespunzător piciorul şi, în situaţia în care apar primele semne care pot fi asociate neuropatiei diabetice, să se adreseze imediat medicului pentru diagnosticare şi îngrijire adecvată”, a declarat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică Neurodiab, Gabriela Radulian, într-un comunicat transmis luni presei.

Conform unui studiu realizat în România, pe 17.530 de persoane cu diabet, cu cât se prelungeşte perioada dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului cu atât se măreşte riscul de complicaţii ale piciorului.

În urma unei evaluări realizate la nivel naţional, în România, în perioada 2006 – 2010, numărul amputaţiilor realizate la pacienţii cu diabet zaharat a crescut de la 3.998 pe an în 2006, la 5.474 de amputaţii pe an în 2010, cu o medie de aproximativ 14 amputaţii pe zi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă