Harghita, greva de la Salina Praid a intrat în a cincea zi

Greva declanşată săptămâna trecută de angajaţii Salinei Praid continuă şi luni, protestatarii aşteptând să se ia o decizie legată de revendicările lor în şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) al Salrom, care va avea loc marţi, a precizat liderul de sindicat Kelemen Jozsef.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 26.02.2018 - 13:31

"Continuăm greva, aşteptăm rezultatul de la Consiliul de Administraţie al SALROM, care se va ţine mâine de la ora 10,00, unde sperăm să se discute această problemă. Până mâine 100% nu reluăm lucrul. De aia am refuzat dialogul cu ministerul pentru că au fost colegii de la Slănic (Prahova - n.r.), care sunt în grevă şi nu s-a rezolvat nimic. Momentan s-a oprit lucrul şi la salina Târgu Ocna", a declarat Kelemen Jozsef.

Potrivit sursei citate, se speră ca protestatarii să obţină măcar reintroducerea grilelor de salarizare, care să facă departajarea între anumite calificări.

"Sperăm că se vor pune la punct măcar grilele de salarizare, de creşterea de salariu nu suntem siguri, pentru că bugetul nostru se aprobă de către Guvern. Cea mai mare problemă este aprobarea acestei grile de salarizare, care să facă departajarea, dar şi o creştere de salariu, pentru că, vă daţi seama că, dacă şi minerul a ajuns la minim pe economie, nu mai are ce pierde", a spus liderul de sindicat.

În legătură cu solicitarea de schimbare a conducerii Salinei Praid, Kelemen Jozsef a spus că există o promisiune din partea conducerii Salrom ce vizează efectuarea unei evaluării a activităţii directorilor, după care urmează să se ia o decizie în acest sens.

Directorul general al Salinei Praid, Seprodi Zoltan, a declarat, pentru AGERPRES, că încearcă să găsească o soluţie, dar că problema de fond, respectiv creşterea salarială, nu va fi rezolvată întrucât legislaţia nu permite acest lucru, chiar dacă salina aduce profit la bugetul de stat.

Seprodi a punctat că, în acest moment, salina nu poate onora comenzile, existând semnale de la clienţi care au nevoie de sare în această perioadă.

Problema a fost abordată luni şi de prefectul Jean-Adrian Andrei la şedinţa Colegiului Prefectural Harghita.

"Astăzi voi înainta o adresă către conducerea Salinei prin care voi atenţiona în ceea ce priveşte contractele de livrare a sării pentru drumurile judeţene şi drumurile naţionale, pentru că se pune în pericol siguranţa oamenilor, dar se aduce atingere şi siguranţei naţionale", a declarat prefectul Harghitei.

Greva de la Salina Praid a început joi, 22 februarie, când 55 de mineri au rămas în subteran. Momentan, protestatarii de la Praid nu se află în subteran şi nici afară, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute, ci "într-o sală de şedinţă".

Activitatea salinei este blocată, comenzile de sare către clienţi nu sunt onorate, iar turiştii nu mai pot coborî în subteran.

Comentarii