Harababura rapoartelor școlii de acasă

Inspectoratele școlare din teritoriu par să fi interpretat diferit, de la județ la județ Ordinul ministrului Educației privind cursurile online obligatorii și transmit sarcini și indicații diverse profesorilor.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

27.04.2020 - 22:33

Începând cu această săptămână, cursurile online sunt obligatorii pentru toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar ai unităților școlare care dețin condițiile necesare implementării acestui sistem.

Potrivit informațiilor din teritoriu, obținute de “România liberă”, inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) au adresat, prin intermediul conducerilor unităților de învățământ, indicații diferite profesorilor, privind implementarea cursurilor online, dar invocând același Ordin al ministrului Educației.

În unele județe, spre exemplu, profesorilor li s-a recomandat folosirea aplicației de mobil WhatsApp.

În alte cazuri, dascălilor li s-au recomandat ședințele Zoom, în schimb ce pentru alți elevi au fost acceptate doar transmiterea materialelor prin intermediul adreselor de poștă electronică.

 

Și în București sunt elevi care nu au acces la cursuri

Marina Manea, inspector școlar adjunct în cadrul ISMB a declarat, pentru “România liberă”, că nu există obligativitate în utilizarea de către profesori și elevi a unei anumite platforme sau a unor anumite aplicații.

“Nu recomadăm platforme sau aplicații. Important este să se vrea ca aceste cursuri să fie ținute. Există câteva recomandări din partea Ministerului Educației, pentru unele platforme, dar sunt cazuri în care acestea nu pot fi accesate. Nu există obligativitate în alegerea unei anumite platforme sau a unei anumite aplicații”, ne-a declarat Manea.

Inspectorul adjunct al ISMB ne-a mai precizat că sunt și elevi care nu au acces la mijloacele ce permit cursuri online.

“Din datele noastre, considerăm că 95% dintre elevii din București pot avea acces  la cursurile online. Sunt și în București elevi care nu dețin condițiile necesare. Există posibilitatea de a împrumuta un calculator de la unitatea școlară, dar nu este o măsură obligatorie. Depinde dacă se poate. Au fost primării care au cerut date ale elevilor pentru a le oferi calculatoare, dar Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu poate înstrăina date personale ale elevilor”, ne-a mai declarat Marina Manea.

Ordinul ministrului Educației a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 24 aprilie a.c. și prevede că profesorii trebuie să realizeze un calendar al orelor de predare a cursurilor online.

De asemenea, conducerile unităților de învățământ trebuie să monitorizeze activitatea cadrelor didactice, să raporteze date către inspectoratele școlare, iar acestea să fie, ulterior, centralizate de Ministerul Educației și Cercetării,

Comentarii