Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Haos legislativ și risc sanitar. Relaxarea restricțiilor coincide cu vârful pandemiei

România nu a ajuns încă la vârful epidemiei de coronavirus dar va atenua restricțiile peste doar patru zile, adică începând cu data de 15 mai.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

10.05.2020 - 23:10

România avea, până în dimineața zilei de 10 mai, 952 de decese ale unor pacienți cu coronavirus și nu ajunsese încă la vârful pandemiei – lucru demonstrat de faptul că numărul de cazuri raportate zilnic nu scade, ci crește.

Totuși, la data de 15 mai, ora 0, în România încetează starea de urgență și intră în vigoare starea de alertă, cu restricții mai puțin dure. Președintele Iohannis anunțase că nu mai prelungește starea de urgență după 15 mai încă de acum două săptămâni, când se considera că maximul pandemiei va fi atins în România în jurul datei de 1 mai, dar acest punct maxim încă n-a fost atins.

Până în acest moment, măsurile de “relaxare” care se aplică din data de 15 mai 2020 sunt prezentate sub forma unui proiect de 13 pagini, care este prezentat pentru consultare publică. Populația poate să trimită propuneri pe o adresă de mail a Ministerului Sănătății:  [email protected]

Din data de 15 mai, se redeschid unele servicii, printre care și cele oferite de cabinetele stomatologice. Medicii dentiști au anunțat deja că fac programări cu pauze de cel puțin 30 de minute între pacienți, pauze necesare pentru a dezinfecta cabinetul. Medicii și asistentele vor purta echipament de protecție anti – Covid, ceea ce presupune că prețul serviciilor stomatologice va crește.

Tot din data de 15 mai se redeschid saloanele de frizerie, coafură și cosmetică. Clienții vor fi primiți doar cu programare, cu mască și dacă nu au temperatură mai mare de 37 de grade C. Personalul trebuie să poarte mască și mănuși.

Hotelurile (care oficial nu au fost închise) vor putea funcționa, dar nu și restaurantele. Imediat după data de 15 mai, turiștii pot lua masa doar în sistem room-service, cu tacâmuri de unică folosință. Restaurantele, barurile și cofetăriile vor începe probabil să funcționeze din data de 1 iunie, fie în spații deschise (terase), fie în spații închise dar cu mărirea distanței dintre mese.

Din ziua de vineri, 15 mai, este din nou permis accesul în biserici. La slujbe se va asista doar din curtea acestora. În interiorul lăcașului de cult poate intra doar un grup mic de persoane. Nu va fi permisă nici atingerea cu mâna, nici sărutarea icoanelor, iar împărtășania se va face cu linguriță și cu pahar de unică folosință.

 

IMPLICAȚIE Masca de protecție este obligatorie

Aglomerarea persoanelor în public va fi inevitabilă, ceea ce va impune purtarea obligatorie a măștii în spații deschise. Accesul în mijloacele de transport în comun va fi permis doar cu purtarea măștilor de protecție. Masca va fi obligatorie și pentru elevii care vor intra în unitățile de învățământ pentru pregătire școlară sau pentru a susține examene de admitere în licee sau de bacalaureat. Sesiunile de pregătire din interiorul școlii pot dura doar trei ore.

 

“Voi propune acest lucru Comitetului Municipal pentru situaţii de urgenţă, atât redeschiderea parcurilor cât şi a cimitirelor, pentru că oamenii sunt supărați că n-au putut merge acolo de Paști”

Gabriela Firea,

Primarul general al Capitalei

Comentarii