25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialHaos în pușcăriile din România. De ce se sinucid arestații înainte să...

Haos în pușcăriile din România. De ce se sinucid arestații înainte să fie judecați

Sistemul penitenciar din România se confruntă cu probleme cronice, printre care se numără supraaglomerarea cu deținuți și personalul insuficient, iar acestea favorizează, la rândul lor, apariția unor grave incidente.

Cel mai recent s-a consemnat luni dimineață, la Penitenciarul Timișoara, unde un arestat a fost găsit mort. Decedatul este Marcel Lepa, un infractor care avea de executat o condamnare pentru tâlhărie și care, încercând să se sustragă executării pedepsei, fusese capturat cu câteva zile înainte, după ce împușcase mortal un polițist și îl rănise, tot prin împușcare, pe un coleg al acestuia.

La Penitenciarul Timișoara s-a declanșat o anchetă internă menită să clarifice modul în care a murit arestatul Lepa. Anticipând, însă, rezultatul anchetei, angajați ai penitenciarului au sugerat deja că Marcel Lepa, care fusese găsit spânzurat, s-ar fi sinucis.

Tot ieri, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis un comunicat intitulat „Cum și de ce se sinucid unii deținuți”, în care preciza, printre altele, că “rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de trei ori mai mică decât în rândul populației României”.

Cu alte cuvinte, românii aflați în închisoare se sinucid mai rar decât cei aflați în libertate. În acest caz, moartea în închisoare a arestatului Lepa devine cu atât mai suspectă, întrucât el, dacă ar fi avut o asemenea intenție, se putea sinucide chiar înainte să fie capturat, cu același pistol cu care deschisese focul asupra polițiștilor.

Cazul lui Marcel Lepa, găsit mort în celulă și despre care se sugerează că s-a sinucis, seamănă izbitor cu cel al lui Ioan Beșa, care a fost găsit mort, anul trecut, în Penitenciarul Botoșani. La momentul morții, Beșa aștepta să fie judecat sub acuzația că îl omorâse pe polițistul Sorin Viziteu. În mod similar, Marcel Lepa aștepta, în pușcărie, să fie judecat pentru uciderea polițistului Cristian Amariei.

Și Beșa, și Lepa au fost găsiți spânzurați în celulele lor – deși, în mod normal, un arestat sau un deținut nu are voie să dețină obiecte care să-i permită să se sinucidă. În cazul lui Beșa ancheta a decis, în final, că s-a sinucis.

Semnele de întrebare asupra morții sale încă nu s-au stins, iar mama lui Ioan Beșa dezvăluia, anul trecut, pentru „România ltiberă“, un fapt cutremurător: un coleg al polițistului ucis de fiul ei o avertizase, imediat după arestarea lui Ioan Beșa, că pe acest copil “n-o să-l mai aibă”. Iar liderul unuia dintre sindicatele polițiștilor sugera că, pentru Beșa, s-a aplicat “Legea talionului”: “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă