8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialGuvernul, fără soluţii reale la criza din Sănătate

Guvernul, fără soluţii reale la criza din Sănătate

Federaţia Sanitas acuză Guvernul de încălcarea legii şi a regulilor elementare ale dialogului social, sub masca rezolvării problemelor din Sănătate. În plus, sindicaliştii susţin că întâlnirea dintre premierul României, miniștrii Sorina Pintea, Olguța Vasilescu, Eugen Teodorovici și managerii spitalelor din România a fost una dezamăgitoare pentru situația cadrelor medicale: „Rezultatul acestei discuții trebuia să fie un set de soluții pentru rezolvarea inechităților generate de aplicarea Legii 153/2017 și a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenții au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluții; adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar. De asemenea, suntem surprinși să auzim că intenția părții guvernamentale este să excludă reprezentanții sindicatelor din discuțiile ce vor urma privind aplicarea legislației salarizării. Atragem atenția, domnilor guvernanți, că această decizie este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu și lung; este și o încălcare a legii”.

Sindicaliştii nu renunţă la proteste, invocând „inflexibilitatea dovedită de guvernanți în nenumăratele runde de negocieri pe teme salariale în care am argumentat nemulțumirile noastre și temerile justificate ale membrilor noștri că le vor scădea veniturile, temeri astăzi devenite realitate”. Totodată, aceştia critică insistența autorităţilor de a demonstra, în pofida realității, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum și modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăția pentru degringolada din sistem.

Guvernanţii fac grupuri de lucru

După ce săptămâni la rând sute de angajaţi au protestat în curţile spitalelor după tăierea salariilor, Guvernul a anunţat că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate care să analizeze problemele semnalate de reprezentan-ţii spitalelor şi să propună soluţii. ”Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntaţi. Vom analiza tot ceea ce semnalaţi dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care le întâmpinaţi”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la discuţiile cu cei 350 de manageri de spitale chemaţi la Palatul Victoria.

Executivul mai spune că directorii de spitale care au intervenit în cadrul întâlnirii au apreciat că noua legislaţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, în special pentru medici, însă au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018, au scăzut în raport cu venitul încasat pentru  februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de -ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv -Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local.

În urma discuţiilor de la Guvern, Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, a spus că au fost făcute mai multe propuneri, una dintre ele fiind diferenţierea sporurilor medicilor pentru gărzi, în funcţie de spital, ea argumentând că doctorii din spitalele din oraşele mici fac doar triajul pacienţilor în timpul gărzilor. “Am spus că sporurile trebuie să fie diferenţiate, nu este normal să aibă acelaşi spor un medic de la Fundeni şi un medic de la spitalul din -Lehliu, de exemplu.” Potrivit acesteia, ministrul Muncii, Lia -Olguţa Vasilescu, a transmis că managerii spitalelor trebuie să se încadreze în sporurile stabilite şi că “nu este impresionată” de greva anunţată de către sindicatele din Sănătate.

Opoziţia iese la atac

Principalul partid de opoziţie a depus, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată “PNL îi solicită lui Liviu Dragnea demiterea ministrului Sănătăţii! De mână cu ministrul Muncii“, în care aceştia îi reproşează ministrului Sorina Pintea că a provocat haos în salarizare. Liberalii acuză coaliţia de guvernare şi, implicit, pe ministrul Pintea că prin creşterile salariale din sistemul de sănătate au fost creaţi “angajaţi de mâna a doua” care au avut veniturile “ciopârţite”. “După 15 luni de guvernare PSD–ALDE, tot sistemul de sănătate este dat peste cap de o lege absurdă a salarizării, de lipsa tot mai acută a dotărilor spitaliceşti, de plafoane insuficiente pentru realizarea de analize medicale, de un deficit acut de personal de specialitate. Consecinţa: copiii şi adulţii mor cu zile în spitale. Medicamentele şi vaccinurile ori nu sunt, ori zac prin depozite. Bolnavii de cancer sunt umiliţi şi nu li se asigură medicamentele minimale, iar bolnavilor de hepatită li se refuză tratamente moderne”, susţin liberalii în textul moţiunii simple.

La rândul său, europarlamentarul Cristian Buşoi, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, consideră că “întâlnirea premierului cu managerii spitalelor a fost o farsă totală, o punere în scenă cinică pentru ca -Guvernul să mimeze interesul și să-i prostească pe oamenii cărora «măririle» pesediste le-au scăzut, de fapt, salariile”. El crede că reforma salariilor în Sănătate a creat o brambureală și o nedreptate care va afecta funcționarea sistemului și va fi resimțită de pacienți: „Singura soluție este ca oamenii să-și caute dreptatea în justiție și să încerce să obțină, prin hotărâri ale instanței, maximum de compensare de la un guvern iresponsabil. Cu atâtea promisiuni care s-au dovedit nenorociri, -teama cea mai mare este ca Guvernul Dragnea-Dăncilă să vrea să facă «ceva»: vreo reformă, vreo creștere, vreo schimbare. Sigur se ajunge la mai rău”. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă