Guvernul ar putea evacua Casa Regală din Palatul Elisabeta

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu susţine proiectul de lege "România nu este monarhie, ci republică. "Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte", a afirmat Tudose.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 21.12.2017 - 15:11

Guvernul înclină să dea un aviz negativ proiectului de lege care le oferă urmașilor Regelui Mihai dreptul de a locui gratuit, pentru următorii 49 de ani, în Palatul Elisabeta, au relatat surse din coaliția de guvernare. Tudose a spus că membrii familiei regale trebuie să-și găsească altă locuință oficială.

Intențiile Guvernului vin în contextul în care proiectul de lege depus în Parlament de liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, a fost băgat la sertar chiar în ziua morții Regelui Mihai, pentru că Guvernul nu a trimis un punct de vedere.  Drept urmare, membrii Casei Regale trebuie să elibereze Palatul Elisabeta în 60 de zile.

Pe fondul discuțiilor din PSD privind posibilitatea organizării unui referendum pe tema monarhiei, premierul Mihai Tudose a spus că nu poate să fie de acord pentru că el este republican. „Care e poziţia mea în ceea ce priveşte monarhia? Nu pot susţine o astfel de idee pentru că nu sunt monarhist. Sunt republican", a zis prim-ministrul.

Potrivit proiectului de lege privind Statul Casei Regale, cheltuielile de funcționare ale Casei Regale precum și finanțarea proiectelor și programelor acesteia se asigură „de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin hotărâre a Guvernului”, fără să se prevadă suma exactă. De asemenea, Casa Regală va beneficia de un Serviciu Administrativ cu maxim 20 de angajați, plătiți din bugetul de stat, salariile acestora urmând să fie decise tot în Guvernul condus de premierul PSD Mihai Tudose, mai prevede legea.

După moartea Regelui Mihai, din Familia Regală mai fac parte prima fiică a acestuia și a Reginei Ana, Principesa Moștenitoare Margareta, precum și soțul ei, Principele Radu. A doua moștenitoare pe linia succesorală, Principesa Elena, stabilită în Marea Britanie, precum și a treia fiică a Regelui, Irina Walker, stabilită în Statele Unite ale Americii, completează componența Casei Regale. Ultimii doi membri ai familiei regale sunt Principesa Sofia, care locuiește în Franța și cea mai tânără dintre fiicele Regelui Mihai, Principesa Maria, care locuiește din 2005 în București.

Comentarii