13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialGuvernul a discutat măsuri concrete pentru persoanele cu dizabilități

Guvernul a discutat măsuri concrete pentru persoanele cu dizabilități

”Consultările cu dumneavoastră ne-au dat un impuls nu doar să răspundem solicitărilor adresate, ci şi să venim noi cu soluţii care să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down şi boli rare. Răspunsul pe care îl aşteptaţi, din păcate, de prea mult timp, ţine de normalitate. Am găsit rezolvare pentru o parte din punctele pe care le avem în discuţie. În perioada următoare vă propun să colaborăm strâns pentru a identifica cele mai bune măsuri pentru problemele pe care le întâmpinaţi”, a afirmat, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Măsurile vizează asigurarea tratamentului şi terapiilor necesare, integrarea în sistemul public educaţional, pe piaţa muncii şi în comunitate.

Potrivit sursei citate, şeful Executivului a punctat deciziile luate de Guvern cu privire la asigurarea finanţării necesare funcţionării organizaţiilor neguvernamentale, prin încurajarea microîntreprinderilor şi persoanelor fizice să facă donaţii (ordonanţa de urgenţă adoptată în 29 martie), asigurarea unor servicii sociale de tip rezidenţial pentru adulţii cu dizabilităţi şi a serviciilor de tip respiro la nivel naţional (hotărârile adoptate miercuri de Guvern), actualizarea şi extinderea criteriilor de încadrare în grad de handicap pentru persoane cu dizabilităţi afectate de boli rare (ordinul comun al miniştrilor sănătăţii şi muncii publicat în Monitorul Oficial în 2 aprilie), precum şi eliminarea limitării care exista până acum pentru elevii cu dizabilităţi sau boli să opteze între bursa medicală şi cea de merit.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în perioada următoare vor fi luate şi alte măsuri. În acest context, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că sunt avute în vedere măsuri pentru reglementarea biletului unic de transport ca alternativă la foile de drum acordate gratuit persoanelor cu handicap grav şi accentuat şi a modului de certificare a persoanelor cu dizabilităţi (tip card de dizabilitate), introducerea unei scheme de vouchere pentru achiziţionarea de tehnologii şi echipamente asistive, care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la tehnică de calcul şi comunicare. De asemenea, ministrul Muncii a arătat că o altă preocupare vizează pregătirea continuă a personalului care lucrează în instituţii, astfel încât să asigure asistenţa necesară persoanelor cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, atât Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, cât şi Ministerul Fondurilor Europene au în lucru proiecte finanţate din fonduri naţionale şi europene. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a subliniat că prin modificarea Programului Operaţional Capital Uman vor putea fi accesate 155 de milioane de euro. Fondurile vor fi destinate proiectelor de încurajare a angajării persoanelor cu dizabilităţi şi vor include atât măsuri de susţinere a angajatorilor, prin acordarea de subvenţii şi accesibilizarea mediului de lucru, cât şi de sprijinire a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, în aceste proiecte vor fi incluse şi măsuri de integrare în comunitate şi dezinstituţionalizare a persoanelor cu dizabilităţi.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down şi boli rare.

Consultările dintre aceste asociaţii şi reprezentanţii Guvernului vor continua.

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă