Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Gerul a ars românii la buzunare. Facturile la gaze au explodat

Loviți în plin de vremea siberiană, românii vor avea parte de o surpriză neplăcută și în cutiile poștale. Gerul din aceste zile se va simți și în facturi.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2018 - 11:28

Centralele şi caloriferele funcţionează la capacitate maximă din cauza gerului și se vede în consumul de energie şi de gaze. Avem deja valori-record pentru această iarnă.

"Centrala e la maxim uitaţi. Temperatura o am setată, am termostat ambiant, e la 22 de grade. Merge un pic mai mult.", a spus Vasile Ioniță, proprietar.

Fiind vorba de doar câteva zile de ger, proprietarii speră, totuşi, că facturile nu le vor depăşi cu mult pe cele din lunile anterioare. "Facturile de iarnă, până acum nu a fost iarnă, au fost foarte mici: 250 de lei în decembrie. 280 de lei în ianuarie şi acum nu sare de 300 de lei", a mai spus Vasile Ioniță.

Gaze arde şi Elcen, societatea care produce agent termic pentru Radet. "La ora asta se vehiculează circa 22 de mii de tone în oraş cu temperaturi de 102-103 grade celsius. Este perioada de vârf. Până acum nu a fost atât de frig şi nu s-a solicitat atâta căldura ca în zilele astea", a spus Constantin Dobre, director tehnic ELCEN, pentru Digi 24.

"Apa caldă care pleacă de la Elcen nu este aceeaşi apă caldă care ajunge în apartamente, ci sunt nişte schimbătoare de căldură. În calorifer între 45 şi 60 de grade", a afirmat Sorin Chiriţă, city manager Bucureşti.

"Reporter: Şi se asigură în casă o temperatură medie de...?

Sorin Chiriţă, city manager Bucureşti: Temperatură de 24-25 de grade Celsius, chiar şi mai bine."

Asta, însă, numai în cazul celor care lasă caloriferele tot timpul deschise. De frica facturilor mari, însă, mulţi români reglează termostatele la o treaptă inferioară.

Că românii au ars mai multe gaze în aceste zile se vede cel mai bine în volumul gazelor aflate în conductele Transgaz - 35 milioane metri cubi erau în această după amiază, sub cantitatea normală de 38-44 milioane de metri cubi. Asta înseamnă că se consumă mai multe gaze decât se produc, se importă sau se scot din depozite.

În aceste zile s-a consumat şi mai multă energie electrică. Vârful a fost atins luni cu puţin înainte de ora 19, când s-au consumat peste 9.800 de megawaţi.

Comentarii

loading...