13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialFundația pentru SMURD a oferit două motociclete de intervenție la Brașov

Fundația pentru SMURD a oferit două motociclete de intervenție la Brașov

Două noi motociclete, echipate cu dispozitivele medicale necesare acordării primului ajutor, cum ar defibrilatorul semi-automat, balonul de resuscitare, trusa cu laringoscop, aspiratorul de secreții și geantă medicală de urgență au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” al Județului Brașov.

De asemenea, motocicletele vor fi dotate cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, precum și cu sisteme speciale de comunicații.

„Ne bucurăm că am reușit să adăugăm un nou oraș pe harta proiectului de intervenție urbană cu motociclete. Scăderea timpului de răspuns pe care aceste două unități ne-o va permite va duce, cu siguranță, la salvarea mai multor vieți în Brașov și la crearea unei comunități mai sigure în care intervențiile salvatoare de viață vor putea fi efectuate de către paramedicii SMURD într-un timp mult mai redus. Mulțumim colegilor paramedici de la ISU Brașov pentru disponibilitatea și dorința de a se alătura acestui proiect. Cu ajutorul oferit de Lidl România, suntem convinși că acest proiect va putea să continue și ne propunem să fie implementat în toate marile orașe ale țării”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne.

Pentru a putea folosi cele două motociclete, zece paramedici SMURD au beneficiat de cursuri specifice de perfecționare pentru conducerea în condiții periculoase și au primit zece seturi complete de echipamente de protecție moto, tip vară/iarnă. Sprijinul financiar oferit de Lidl România pentru extinderea acestui proiect în Brașov este de 60.000 de euro, Fundația pentru SMURD oferind o cofinanțare de 10.000 de euro.

Acest program a fost demarat inițial în București de către Fundația pentru SMURD prin achiziționarea primelor două motociclete cu ajutorul fondurilor strânse în urma unei campanii de redirecționare a 2%  din impozitul pe venit către această cauză. Ulterior, cu sprijinul Lidl România și al clienților acestui retailer, au fost achiziționate încă cinci motociclete pentru București, printr-o investiție de 150.000 de euro, în 2015. Până în prezent au mai fost achiziționate cu sprijinul Lidl încă opt motociclete pentru orașele Cluj, Timișoara, Iași și Constanța, în valoare de 240.000 euro.

În București, timpul mediu de intervenție cu o motocicleta SMURD este de 3-5 minute, ceea ce aduce un avantaj semnificativ în cazul unor urgențe majore, așa cum ar fi, de exemplu, stopul cardiorespirator, unde timpul mediu de răspuns al unei ambulanțe este de 8 minute și 42 de secunde.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă