Elevi sosesc pentru a lua parte la evaluarea nationala realizata la finalul clasei a VIII-a, in Timisoara, luni, 15 iunie 2020. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Fraude la Evaluarea Națională

Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală în cazul a trei şcoli unde subiectele "au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

24.06.2021 - 00:29

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, este posibil ca subiectele de la prima probă a Evaluării Naționale să fi fost făcute publice cu câteva minute înaintea orei stabilite de regulament.

"La nivel naţional, cu unele excepţii, nu au fost incidente majore. Au existat incidente la nivelul a trei şcoli în care subiectele au fost făcute publice în pofida reglementărilor. În acest sens, Ministerul Educaţiei a sesizat deja organele de cercetare penală cu privire la nerespectarea regulilor în această situaţie, în toate cele trei situaţii. Este vorba de subiecte care au fost făcute publice înainte de termenul precizat în reglementări. Faptul că la trei şcoli au ajuns publice subiectele, verificăm şi organele de cercetare penală verifică, de asemenea. Este posibil să fi ajuns chiar cu câteva minute înainte de începerea examenului, denotă o slabă pregătire a directorilor de şcoli. Da, cu siguranţă vor exista sancţiuni. Iar pentru modul în care au fost făcute publice subiectele din cele trei şcoli (...), în afară de sancţiunile pe linia Ministerului Educaţiei este vorba despre cercetare penală. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de cercetare penală, tocmai pentru a învăţa să respectăm regulile", a declarat ministrul Educației, în cadrul unei conferințe de presă..

Subiecte greșite

Potrivit șefului Învățământului, un alt incident a avut loc la Satu Mare, unde unui număr de zece elevi le-au fost distribuite alte subiecte decât cele care trebuiau să le fie date.

"Un alt exemplu, un alt incident - astăzi au fost distribuite pentru un număr de zece elevi în Satu Mare alte subiecte decât cele care ar fi trebuit să fie distribuite . (...) Elevii vor susţine mâine din nou examenul pe subiectele de rezervă care au fost extrase în această dimineaţă şi care sunt secrete până mâine dimineaţă", a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Prezenţa la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, care a avut loc marţi, a fost de 94,2%, a declarat ministrul Educaţiei.

"La examenul de Evaluare naţională, proba de Limba şi literatura română, am înregistrat prezenţa a 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscrişi. Este vorba despre un procent de 94,2%, un procent mai mare decât cel al elevilor prezenţi anul trecut, 93,1%. Practic, 7.616 elevi înscrişi la examenul de Evaluare naţională nu s-au prezentat", a spus Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în Bucureşti un candidat a fost eliminat din examen.

Absolvenții de clasa a VIII-a susțin, astăzi, cea de-a doua probă din cadrul Evaluării Naționale, la Matematică.

Ultima probă a examenului este cea la Limba maternă.

Comentarii