21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialFOTO Protest la Universitate faţă de decizia Guvernului privind Roşia Montană

FOTO Protest la Universitate faţă de decizia Guvernului privind Roşia Montană

Peste 100 de persoane au protestat, vineri, în Piaţa Universităţii, în urma informaţiei apărute în presă potrivit căreia Guvernul ar fi blocat procedura de includere a Roşiei Montane în lista siturilor UNESCO.

Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum “Roşia Montană în UNESCO”, “Solidaritate Roşia Montană” şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Guvernul Dăncilă, spunând că “nu este normal ca Executivul să ia o asemenea decizie fără o dezbatere publică” în acest sens.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei “Salvaţi Roşia Montană”, iniţativa de blocare a procedurii de includere a Roşiei Montane în lista siturilor UNESCO are loc cu numai trei săptămâni înainte de momentul luării deciziei finale de către Comitetul UNESCO.

Decizia urma să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, consideră că ar fi normal ca procedura de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată după soluţionarea procesului de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar Roşia Montană Gold Corporation.

“Dosarul este stopat în faza actuală. Câtă vreme durează procesul. În momentul în care se soluţionează procesul, normal ar fi să fie reluată evaluarea. Dosarul e la UNESCO în continuare” a declarat Cioroianu, joi, pentru Agerpres.

Organizatorii manifestării au precizat, în anunţul publicat pe Facebook, că Roşia Montană este în pericol să fie exploatată.

„Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roşiei Montane în UNESCO! Între 24 iunie şi 4 iulie, la Bahrain, se decide dacă Roşia Montană intră pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia actualului Guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nicio dezbatere publică sau anunţ prealabil. “Tăcerea e de aur”, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvaţi Roşia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Din experienţa celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roşiei Montane ştim ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere. Am văzut în trecut ce se întâmplă în astfel de momente. În spatele uşilor închise, susţinătorii proiectului minier se întâlnesc cu reprezentanţii statului şi le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai puţin reale, mai mult sau mai puţin legale”, se arată în anunţul organizatorilor protestului.

„După cum au fost ultimele declaraţii, nu vrem ca dosarul Roşia Montană să fie scos. Deja a fost depus de către Corina Şuteu şi vrem să se continue procedura mai ales că, acum, statul român o să aibă procesul cu RMGC (Roşia Montană Gold Corporation, n.r.) şi este efectiv un argument în plus. Adică dacă Roşia Montană intră în patrimoniul UNESCO cu atât statul român va avea argumente pro, nu ceva nefavorabil. Din punctul meu de vedere, RMGC nu o să aibă şi nicio altă companie minieră nu o să mai aibă cum să se atingă de Roşia Montană, odată ce intră în patrimoniul UNESCO. Practic, aceasta e miza”, a spus un protestatar pentru Mediafax.

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă