19.8 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Fostul șef al IPJ Timiș și alți șapte polițiști au fost trimiși în judecată pentru corupție

În acest dosar mai sunt trimiși în judecată șapte foști subordonați ai lui Muntean, precum și alte persoane.

Potrivit comunicatului DNA, Muntean este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Florin Mircea Bolbos, la data săvârşirii faptei adjunct al inspectorului şef al IPJ Timiş, Dumitru Pavel, la data faptelor şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Nicuşor Marcel Crăciunescu, data faptelor şef al Serviciului Poliţiei Rutiere, precum şi doi ofiţeri şi doi agenţi din cadrul Serviciului Rutier Timiş.

Printre inculpaţi se mai numără Marian Dorinel Temu, la data faptelor şef al Poliţiei Locale Recaş, Teodor Pavel, la data faptelor primar al oraşului Recaş, avocatul Marin Bîlc, omul de afaceri Eugen Milutinovici, dar şi trei membri ai unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală.

„În cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Boţ Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpaţii Toader Nicolae şi Bejan Petrea au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale administrate de aceştia din urmă. Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora ‘la negru’, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat”, se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, începând din noiembrie 2013 şi până pe 1 februarie 2016, demersurile infracţionale ale grupului au fost sprijinite şi protejate de avocatul Marin Bîlc din cadrul Baroului Timiş, dar şi de ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul IPJ Timiş. Este vorba de Sorin Petru Muntean şi Dumitru Pavel, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi a unor sume de bani.

„Concret, în contextul în care la IPJ Timiş se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracţională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boţ Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras şi implicat în activitatea infracţională, de a identifica martori şi de a depune înscrisuri de natură să confirme susţinerile stabilite în cadrul strategiei de apărare. În cadrul grupului infracţional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea ‘strategiilor’ care să-l favorizeze pe inculpatul Boţ Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit procurorilor, Iulian Boţ le-a remis inculpaţilor Sorin Muntean şi Dumitru Pavel, între 2013 şi 2016, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane, un ofiţer de poliţie şi un contabil care au calitatea de martori în cauză, sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu în legătură cu instrumentarea unui dosar penal.

În acelaşi context, scopul urmărit de Marin Bîlc a fost acela de a ascunde activitatea evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de Iulian Boţ, de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane. Avocatul a pretins şi primit de la Iulian Boţ suma de 8.000 de euro.

Procurorii au mai stabilit că în cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale lui Teodor Pavel, primarul oraşului Recaş, Sorin Muntean şi adjunctul său Florin Mircea Bolbos, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu referitoare la coordonarea şi controlul structurii din subordine.

„Concret, aceştia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliţie (care îşi îndeplinea în mod legal atribuţiile de serviciu) din statele de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie. În sprijinul aceluiaşi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective”, se precizează în comunicatul DNA.

Din anchetă a mai reieşit că Marian Dorinel Temu, şeful Poliţiei Locale Recaş, s-a implicat personal în activităţi de supraveghere a agentului de poliţie, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de teamă care să conducă la îndepărtarea lui din funcţie. Activităţile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliţie, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în timpul liber, prin executare de capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, Doru Adrian Berzescu întocmind chiar rapoarte din care reieşea că atât agentul vizat, cât şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite.

„Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaţilor Pavel Teodor şi Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă. Prin exercitarea atribuţiunilor de serviciu în maniera de mai sus, inculpaţii au vătămat interesele legitime pe de o parte ale IPJ Timiş – Poliţia oraşului Recaş, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliţie”, mai susţin procurorii.

Pe de altă parte, inculpatul Nicuşor Marcel Crăciunescu este acuzat că în martie 2014, în calitate de şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş, a pretins şi primit de la ofiţerii de poliţie Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbaci accesorii auto în valoare de 2.000 de euro, pentru a propune avansarea lor în grad profesional înainte de termen. Ulterior, cei doi inculpaţi au fost avansaţi la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliţie.

„La sfârşitul anului 2013, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel a pretins şi primit de la inculpaţii Drăghici Sorin şi Dincă Adrian, agenţi de poliţie, accesorii auto în valoare de 8.000 lei pentru autoturismul aparţinând soţiei sale şi un aparat electronic. Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancţionat pentru abaterile constatate în activitatea sa”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile care aparţin inculpaţilor Bîlc, Boţ, Muntean şi Pavel, iar dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara. 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă