10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialFirea: Când va fi dezbătut şi aprobat Planul Integrat de Calitate a...

Firea: Când va fi dezbătut şi aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului Capitalei

“În premieră, capitala României are un Plan Integrat de Calitatea Aerului. Acest document strategic s-a aflat în dezbatere publică, a primit toate avizele din partea ministerului, iar săptămâna viitoare, pe 14 iunie, va intra în dezbaterea şi aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Toate măsurile vor fi aplicate, fie că este vorba despre înnoirea parcului auto al RATB, cu cele 400 de autobuze Euro 6, fie prin lansarea în foarte scurt timp a licitaţiei pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice, 100 de autobuze cu gaz natural comprimat, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze”, a spus Firea.

Edilul Capitalei a menţionat, totodată, că, în aceeaşi şedinţă de Consiliu, se va aproba un proiect prin care parcurile Verdi şi Nicolae Iorga vor fi recuperate pentru bucureşteni.

“De asemenea, tot în şedinţa de săptămâna viitoare vom dezbate şi vota, şi cu siguranţă ne bazăm pe sprijinul majorităţii PSD-ALDE, un proiect foarte important prin care parcul Verdi va fi recuperat pentru bucureşteni. Avem această solicitare din partea foarte multor bucureşteni din zonă care s-au plâns că, având în vedere retrocedările pe persoană fizică, nu mai pot să meargă în acel parc atât de frumos. Vrem să-l recuperăm pentru bucureşteni şi aceeaşi procedură se va realiza şi pentru parcul Nicolae Iorga. Aş vrea, de asemenea, să spun că există şi alte măsuri aplicate de Primăria Capitalei. Am demarat deja lucrările pentru peste 60 de kilometri de piste pentru biciclete. Avem un program cu Ministerul Mediului, în valoare de 10 milioane de euro, pe care îl implementăm, iar pentru tronsonul 2 vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici în şedinţa viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din 14 iunie”, a susţinut Gabriela Firea.

Comisia Europeană (CE) a decis, în data de 17 mai 2018, să trimită Franţa, Germania, Ungaria Italia, România şi Marea Britanie în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului şi pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depăşire a acestor valori, informează un comunicat de presă.

Ungaria, Italia şi România sunt trimise în faţa CJUE din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10). Valorile-limită stabilite în legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 şi, respectiv, 2005.

Potrivit Comisiei Europene, în cazul României – în aglomerarea Bucureşti valorile-limită zilnice au fost depăşite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depăşite pentru o perioadă de 38 de zile.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea, a participat, marţi, alături de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă