12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialFirea, cadou pentru biserică, înainte de alegeri

Firea, cadou pentru biserică, înainte de alegeri

Întrebări esențiale

Ce se mai întâmplă în Centrul Istoric al Capitalei?

Cu toate că Primăria Capitalei a decis interzicerea staționării în zona pietonală a Centrului Istoric al Bucureștiului, unele străzi au devenit adevărate parcări.

Mai mult, Administrația Străzilor București, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a trasat locuri de parcare pentru o biserică din zonă.

De ce tratament diferit pentru biserică?

Riveranii nu au locuri de parcare, având însă tarife preferențiale la parcările subterane din zona Centrului.

Locurile de parcare trasate de administrația publică locală lângă biserică ar trebui folosite doar la evenimentele religioase.

În realitate, automobile sunt parcate zilnic pe respectivele locuri, chiar și atunci când biserica este închisă.

Cu toate că circulația a fost restricționată pe Strada Blănari, din Centrul Istoric al Capitalei, după cum arată imaginile surprinse de reporterii “România liberă”, pe pietonal, unde ar trebui să circule turiștii, sunt parcate zeci de automobile.

În urma unei solicitări a cotidianului “România liberă”, Primăria Municipiului București (PMB) a precizat că administrația publică locală a autorizat locuri de parcare pe pietonal, care să deservească o biserică din zonă, dar numai la evenimentele religioase.

“În comisia tehnică de circulație din data de 13.08.2020 a fost aprobată instituirea restricției ”oprirea interzisă”, însoțită de adiționalul ”cu excepția evenimentelor religioase”, pe Str. Blănari nr. 16 (în dreptul Parohiei Sfântul Nicolae Șelari), la propunerea Administrației Străzilor București”, se arată într-un răspuns oficial al PMB, adresat “România liberă”.

 

Cu o lună înainte de locale

După cum se poate observa în imaginile surprinse de reporterii RL, mai multe automobile sunt parcate pe locurile amenajate lângă Biserica Sf. Nicolae Șelari și când lăcașul de cult este închis, ceea ce exclude organizarea unui eveniment religios.

Interesant este că avizul pentru locurile de parcare a fost dat cu aproximativ o lună înainte de alegerile locale, ce au avut loc pe 27 septembrie.

“Măsura a fost dispusă în conformitate cu prevederilor art. 33 din O.G. nr.43/1997 privind regimul drumurilor cu modificările și completările ulterioare, care precizează faptul că „Autoritățile administrației publice locale împreună cu Poliția rutieră au obligația de a reglementa circulația, parcarea, staționarea și oprirea pe străzi a vehiculelor”, ne-a mai precizat PMB.

Locurile de parcare pentru biserică au fost trasate de Administrația Străzilor București, instituție subordonată Primăriei Capitalei.

“În baza deciziei Comisiei Tehnice de Circulație, Administrația Străzilor a trasat în zona menționata 5 locuri de parcare, 1 loc pentru persoane cu dizabilități și 4 locuri pentru persoanele care au nevoie să parcheze la evenimentele religioase asigurate de Biserica Șelari”, ne-au mai precizat reprezentanții Primăriei Capitalei.

Administrația publică locală spune că a interzis staționarea pe Strada Blănari din Centrul Istoric al Capitalei, aceasta făcând parte din zona pietonală.

Totuși, imaginile surprinse de reporterii RL arată că pe respectiva stradă sunt parcate zeci de autovehicule.

Conducătorii auto își parchează vehiculele nestingheriți, mai ales de când poliția locală nu a mai putut asigura posturi fixe, cu agenți care să intezică accesul, de la intrările pe stradă.

Agenții poliției locale au acum misiunea de a verifica respectarea restricțiilor impuse pe timp de stare de alertă, în condițiile pandemiei COVID-19.

 

Dispoziția primarului general

Prima dispoziție de primar general ce interzice accesul vehiculelor în zona zero a Centrului Bucureștiului a fost dată în mandatul lui Gheorghe Răzvan Murgeanu. Ulterior, Sorin Oprescu a venit cu o actualizare a acelei dispoziții.

“Pentru protejarea Patrimoniului de interes naţional reprezentat de Centrul Istoric al Bucureştiului, se interzic accesul şi circulaţia tuturor autovehiculelor în zonele cuprinse între străzile: a. Calea Victoriei – Strada Doamnei – Bd. I.C. Brătianu – Strada Halelor – Splaiul Independenţei – Calea Victoriei şi b. Bd. I.C. Brătianu – Strada Colţei – Strada G-ral Florescu – Calea Moşilor – Strada Sf. Vineri – Bd. I.C. Brătianu”, se arată în Dispoziția Primarului General 171 din 2011.

Consiliul General al Municipiului București a stabilit, prin HCGMB nr. 332/14.06.2018, tarifele de exploatare a parcajelor aparţinând domeniului public: “10 lei pe oră, tarif unic, de luni până duminică, în intervalul orar 00.00 – 24.00. Tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare. Parcarea este limitată la o durată de maxim 2 ore, iar după expirarea acestei durate, se va aplica măsura suprataxării cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire; 10 lei pe oră x 24 de ore x 30 de zile tarif pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe bază de contract; 120 de lei pe lună, tarif preferențial pentru riverani (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare)”.

Tot în mandatul de primar general al Gabrielei Firea s-a mai pus problema amenajării de parcări pe zona pietonală.

Parcările urmau să deservească Prefectura Ilfov și alte instituții publice cu sedii în Centrul Istoric al Bucureștiului.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă