13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialJustiție„ Fii avocat în școala ta”, un proiect ce vrea să aducă...

„ Fii avocat în școala ta”, un proiect ce vrea să aducă tinerilor încrederea în justiție

Proiectul “Fii avocat în școala ta!” – FAST pentru anul şcolar 2022 – 2023 a fost lansat, sâmbătă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmând, cu acest prilej, că acest proiect “insuflă tinerilor sentimentul de încredere în justiție şi în societate”, iar preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, a spus că obiectivul este schimbarea mentalităţilor.

Lansarea ediţiei a doua a proiectului FAST a avut loc la Biblioteca din incinta Palatului de Justiţie din Bucureşti, evenimentul reunind coordonatorii FAST de la nivelul barourilor, profesori şi elevi. Au fost prezenţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, procurorul general, Gabriela Scutea, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, şi vicepreşedintele UNBR Daniel Fenechiu, informează un comunicat transmis agerpres.ro.

„ FAST este unul dintre cele mai importante proiecte ale profesiei pentru că are ca obiectiv schimbarea mentalităţilor la nivelul gimnaziului şi liceului. Scopul justiţiei este pacea socială, însă fără o capacitate culturală a cetăţenilor în domeniul justiţiei, oricât de performate ar fi instituţiile judiciare, acestea nu vor aduce pacea socială. De aceea aş vrea mă refer şi la un alt înţeles al noţiunii de justiţie, anume justiţia difuză, sau justiţia de tip cultural, care înseamnă capacitatea unui sistem social de a imprima conceptele despre justiţie încă înainte ca justiţia clasică să intervină”, a declarat Traian Briciu, citat în comunicat.

„ Fii avocat în școala ta” va aduce mai multă încredere tinerilor în justiție, fiind susținut și de procurorul general Gabriela Scutea

Ministrul Justiţiei a subliniat că FAST este “unul dintre cele mai importante proiecte care se desfăşoară în spaţiul juridic şi judiciar”.

“Şi cel mai important lucru este că acest proiect insuflă tinerilor sentimentul de încredere în justiţie, în societate şi în viitorul lor”, a adăugat Predoiu.

Potrivit procurorului general Gabriela Scutea, “prezenţa profesiei juridice în şcoli este o formă de întoarcere în comunitate şi dovada unei protecţii permanente şi discrete care se acordă copiilor”, mai arată sursa citată.

De asemenea, senatorul liberal Daniel Fenechiu, vicepreşedinte UNBR, a menţionat că proiectul demonstrează o implicare a avocaţilor în societate, pe bază de voluntariat.

“Fiecare profesie are o convenţie cu societatea. Proiectul ‘Fii avocat în şcoala ta’ este un proiect care aparţine exclusiv avocaţilor şi care demonstrează o implicare a acestora în societate, pe bază de voluntariat”, a spus Fenechiu.

Coordonatorul proiectului la nivel naţional, avocatul Luminiţa Ioana, a prezentat un sondaj FAST, la care au participat aproximativ 5.000 de elevi şi peste 1.200 de avocaţi, “care demonstrează în cifre viabilitatea şi utilitatea proiectului”, precizează comunicatul, arătând că “majoritatea elevilor şi profesorilor au apreciat proiectul ca bun şi foarte bun şi şi-au exprimat dorinţa de a continua implicarea în acţiunile de educaţie juridică FAST”.

Temele principale selectate de Departamentul de Educaţie Juridică pentru anul şcolar 2022 – 2023 sunt: “De la drepturi şi libertăţi la infracţiuni în mediul online”; “Eu, proprietatea şi banii. Drepturi şi obligaţii”; “Drepturile şi obligaţiile mele de zi cu zi”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă