13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialFifor: Să demonstrăm că Marea Neagră nu e o mare teritorială a...

Fifor: Să demonstrăm că Marea Neagră nu e o mare teritorială a Federaţiei Ruse

Fifor şi-ar dori ca Marea Neagră să fie discutată ca punct separat pe agenda Summitului NATO din această vară, concluzia sa fiind că “ideea este să demonstrăm că Marea Neagră nu este o o mare teritorială a Federaţiei Ruse, ci este o mare deschisă în care se navighează fără niciun fel de problemă şi suntem pregătiţi în orice moment să demonstrăm lucrul acesta”.

Mihai Fifor a declarat jurnaliştilor sâmbătă după amiază, la încheierea „Black Sea and Balkans Security Forum”, de la Mamaia, că îşi doreşte ca Brigada Multinaţională de la Craiova să devină operaţională până la sfârşitul anului. 

“Am discutat despre Brigada Multinaţională de la Craiova, pe care ne-o dorim operaţională complet până la sfârşitul acestui an, lucru care cu siguranţă se va întâmpla. Am discutat despre posibilitatea din ce în ce mai accentuată ca România să găzduiască un comandament terestru de nivel de trei stele. Vreau să vă spun că sunt luni bune de când, împreună cu ministerul Afacerilor Externe, încercăm să impunem cumva această idee, că Marea Neagră trebuie discutată ca punct separat în agenda Summitului NATO din această vară. Pe de altă parte, după ministeriala NATO de la începutul acestui an, atunci când România s-a oferit ca gazdă pentru un comandament de trei stele terestru, am făcut toate demersurile necesare ca să putem obţine acest lucru”, a spus ministrul

Fifor crede că după summitul NATO România va putea găzdui acest comandament.

“Credem că dacă după Summitul NATO România va găzdui acest comandament, vom putea discuta despre o abordare echilibrată a întregului flanc estic pentru că până la urmă ţările baltice, Polonia au astfel de capabilităţi şi astfel de structuri de comandă, iar România, printr-o astfel de structură, ar veni şi echilibra în partea de sud flancul estic”, afirmat Fifor.

Ministrul a mai precizat că în urmă cu câteva săptămâni a declarat operaţională divizia multinaţională pe care România o are în spaţiul său.

“Nu aş vrea să scap din vedere faptul că în urmă cu foarte puţine săptămâni am declarat complet operaţională divizia multinaţională pe care România o are în spaţiul său. Prin urmare suntem, zic eu, îndreptăţiţi să spunem că în momentul de faţă discutăm despre o întărire a poziţiei României ca principal actor la Marea Neagră, ca principal furnizor de securitate în această regiune”, a explicat ministrul Apărării.

El a mai afirmAt că Armata României este o armată pregătită să asigure apărarea flancului estic.

“Nu aş vrea să ieşim din paradigma în care Armata României este o armată pregătită să asigure apărarea flancului estic în această parte a lumii şi nici măcar să ieşim din paradigma în care încercăm să facem aici o politică de descurajare înainte de orice altceva pentru că prin toate strategiile pe care le aplicăm, de la înzestrare şi până la modul în care încercăm să facem politică şi să facem diplomaţie militară, realizăm lucrul acesta”,a declarat Fifor.

Ministrul Apărării spune că România este din cea în ce mai apreciată în plan politico-militar de partenerii săi.

“Ne-am pregătit foarte serios pentru Summitul NATO din această vară, acolo se vor discuta lucruri foarte interesante şi în opinia mea se vor trasa direcţiile pentru modul în care alianţa va acţiona în perioada până la celălalt summit.  Ideea este că România este din ce în ce mai apreciată în plan politico-militar şi lucrul acesta face să fim încrezători în faptul că arătăm că suntem un partener cu adevărat de încredere al Alianţei Nord- Atlantice dar şi un partener de încredere în parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA”, a precizat Fifor.

El a mai spus că pe partea aeriană România va fi complet operaţională cu aeronavele F-16 foarte curând.

“În altă ordine de idei pe partea aeriană vom fi complet operaţionali cu F-16 foarte curând. Intenţionăm să achiziţionăm şi încă patru aeronave F-16 în primă instanţă pentru a avea întreaga escadrilă de 16 aparate operaţională plus încă 36 de aparate F-16 astfel încât să putem să satisfacem nevoia de bună operativitate a Forţelor  Aeriene, a menţionat Fifor.  

El a mai declarat la Mamaia că România îşi menţine angajamentul de a sprijini dezvoltarea Bazei de la Mihail Kogălniceanu, dorind extinderea acesteia şi o prezenţă permanentă a militarilor americani.

“Ne menţinem angajamentul de a sprijini în continuare dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu şi sper ca până la finele lunii să clarificăm problemele de ordin administrativ ce ţin de proprietarii terenurilor de lângă baza Mihail Kogălniceanu pentru că nu e un secret pentru nimeni dorim să extindem această bază şi dorim să avem o prezenţă permanentă a militarilor americani în baza de la Mihail Kogălniceanu”, a mai spus demnitarul.

Mihai Fifor a afirmat că a discutat cu ministrul Apărării din Marea Britanie posibilitatea ca militari britanici să se afilieze la Brigada Multinaţională de la Craiova. 

El a afirmat că Marea Neagră nu e o mare teritorială a Federaţiei Ruse, ci o o mare deschisă.

“Până la urmă ideea este să demonstrăm că Marea Neagră nu este o o mare teritorială a Federaţiei Ruse, ci este o mare deschisă în care se navighează fără niciun fel de problemă şi suntem pregătiţi în orice moment să demonstrăm lucrul acesta”, a precizat ministrul Apărării. 

Mihai Fifor a fost prezent sâmbătă după amiază la “Black Sea and Balkans Security Forum”. Evenimentul a avut loc în perioada 14-16 iunie, fiind organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa şi Zona Metropolitană Constanţa, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă