15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialFertilizări in vitro cu bani de la primărie

Fertilizări in vitro cu bani de la primărie

Totodată, femeile însărcinate vor primi un ajutor de 2.000 lei pentru investigații medicale și medicamente care nu sunt decontate de CNAS.

onsiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre prin care Primăria Capitalei va acorda un sprijin financiar, echivalentul în lei a sumei de 3.000 de euro (13.800 de lei, la cursul actual), pentru 1.000 de cupluri care doresc să facă fertilizare in vitro atât în clinici private, cât și în spitalele de stat.  “Doamnele trebuie să aibă, ca şi condiţie, o vârstă cuprinsă între 24 şi 45 de ani. Nu există o condiţionalitate în sensul ca doamna şi domnul respectiv să fie căsătoriţi, pentru că aici am intra într-o zonă de discriminare şi am depăşi cu mult cadrul nostru administrativ”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la şedinţa CGMB. Ea a precizat că s-a mers până la 45 de ani, deşi programul naţional vizează o vârstă mai redusă, deoarece a primit mai multe apeluri din partea unor ONG-uri. Acestea au arătat că este o discriminare ca vârsta maximă pentru a intra în acest program să fie de 40 – 42 de ani, deoarece sunt foarte multe cazuri de femei care au reuşit să rămână însărcinate printr-o fertilizare in vitro şi la 44 – 45 de ani.

Gabriela  Firea a explicat că în România rata procedurilor de fertilizare in vitro este mică: „În Franţa sunt 40.000 de cupluri, în celelalte ţări membre UE este vorba, de asemenea, de zeci de mii de cupluri. La noi, din nefericire, pragul este financiar, deoarece o procedură de fertilizare in vitro, fie că e realizată într-o clinică privată sau de stat, costă foarte mult. Spre exemplu, anul trecut, pentru pacientele din Bucureşti, statul, prin Ministerul Sănătăţii, prin Casa de Asigurări, a decontat 250 de fertilizări in vitro, rămânând pe lista de aşteptare câteva sute de bucureştence”.

Potrivit proiectului, bugetul multianual al programului va fi de 13.800.000 de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019 pentru un număr estimat de 1.000 de beneficiare. În 30 de zile, ASSMB va elabora regulamentul de acordare a sprijinului financiar pentru cupluri infertile. „Suma va fi acordată, aşa cum va stabili şi regulamentul, în tranşe. Vom stabili exact dacă în trei tranşe, iar dacă distanţa dintre puncţie şi embriotransfer este doar două-trei zile, atunci decontarea va putea fi anterioară acestei proceduri”, a spus Firea. Primarul a dorit să răspundă şi celor care au întrebat dacă ‚’e treaba primăriei“ să vină cu astfel de propuneri: „E treaba primarului general şi a consilierilor generali orice aspect care ţine de sănătatea publică, de aspectele sociale ale comunităţii, ale vieţii”.

Vouchere „Materna“ pentru gravide

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a mai aprobat un proiect de hotărâre prin care femeile însărcinate din Capitală vor fi sprijinite cu vouchere în valoare de 2.000 de lei, pentru plata unor investigații suplimentare și a unor medicamente care nu sunt decontate de CNAS.

„În Bucureşti s-a constatat că în ultimii ani avem, din nefericire, o problemă în privinţa natalităţii, în sensul că aceasta scade. S-au făcut mai multe studii din care s-a relevat faptul că multe femei însărcinate, din cauza lipsei banilor, de multe ori şi a informaţiilor, nu merg la medic pe timpul sarcinii, astfel că, din păcate, sarcinile se pierd în luni avansate sau se nasc copii cu malformaţii sau cu deficienţe. Vrem să venim în sprijinul femeilor însărcinate cu un sprijin din partea Municipalităţii, suma de 2.000 de lei, care va fi acordată sub forma unui voucher.

Cu ajutorul acestor bani, femeile însărcinate pot să achite analize care nu sunt decontate de Casa de Sănătate în acest moment şi, de asemenea, anumite medicamente sau tratamente pe care nu şi le permit”, a declarat  Gabriela Firea. Ea a dat câteva exemple de analize care în prezent nu sunt decontate: „Mă refer la testul prin care se depistează trombofilia, intoleranţa la glucoză. De asemenea, este vorba de teste care identifică anumite infecţii sau alte afecţiuni ale mamei: toxoplasmoză, rubeolă, HIV, hepatita B. (…) Aceste sume (…) se vor acorda: jumătate, adică o mie de lei, în săptămâna a zecea de sarcină, atunci când ea este confirmată de un medic specialist, şi a doua parte a sumei, tot o mie de lei, în luna a şasea de sarcină, când practic este în evoluţie. Suma aceasta, care nu este nici mare, dar nici mică, am calculat-o pentru a fi suficientă, va fi până la urmă acoperitoare pentru aceste teste şi analize care nu sunt decontate de către Casa de Sănătate şi, de asemenea, anumite medicamente care nu sunt gratuite”.

Cele două programe (privind sprijin financiar pentru femeile însărcinate din Bucureşti, respectiv pentru cupluri infertile – n.r.) vor fi derulate prin ASSMB. Potrivit primarului general,  până după Sărbătorile Pascale, vor fi definitivate şi regulamentele de aplicare. 

Ajutorul, și pentru cei cu viză de flotant

“S-a pus întrebarea dacă cele două programe se referă doar la cetăţenii Capitalei sau este posibil ca şi cei care au viză de flotant în Bucureşti să beneficieze atât de voucherul Materna, cât şi de stimulentul de 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro. Am stabilit să aibă rezidenţă de şase luni de zile, pentru că în cazul celorlalte stimulente aprobate de CGMB, cum ar fi cel pentru persoanele cu dizabilităţi, s-a înregistrat un fenomen – şi anume foarte multe vize de flotant realizate cu scopul vădit şi, până la urmă, îndreptăţit de a obţine aceste stimulente. Nu vrem să discriminăm pe nimeni, dar totuşi noi suntem Primăria Generală a Capitalei, iar deciziile noastre trebuie să îi vizeze în primul rând pe bucureşteni”, a spus Firea.  

Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă