12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialFederaţia 'Solidaritatea Sanitară' se alătură protestelor anunţate în perioada următoare

Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ se alătură protestelor anunţate în perioada următoare

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, remis de Agerpres, luni, 7 mai, Federaţia “Solidaritatea Sanitară’ va organiza, timp de două ore, o “grevă românească’ de avertisment, concretizată prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi greva japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu. Prin această formă de protest reprezentanţii sindicali susţin revendicări aşa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunţată de Federaţia Sanitas.

“Pentru a putea fi declarată cu adevărat o grevă generală în sectorul sanitar Federaţia “Solidaritatea Sanitară’ continuă strângerea semnăturilor pentru grevă, până în acest moment exprimându-şi acordul pentru declanşarea ei 23,2% din membrii de sindicat ai federaţiei. Acţiunile Federaţiei “Solidaritatea Sanitară’ se desfăşoară în cadrul protestului faţă de “creşterile salariale’ care scad veniturile angajaţilor din sănătate, continuând formele de protest desfăşurate până acum (…) Una dintre revendicările esenţiale (…) o reprezintă eliminarea “sancţiunilor pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale’ pe care o constituie includerea în limita de 30% a sporurilor pentru gardă şi a celor pentru activitatea desfăşurată în zilele nelucrătoare, cea mai eficientă soluţie constituind-o eliminarea acestei limite”, se menţionează în comunicatul citat.

Sindicaliştii solicită, printre altele, acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin raportarea procentuală a sporurilor şi a drepturilor asociate la salariul de bază actual cel puţin la nivelul procentelor pe care salariaţii le aveau anterior, respectare principiului drepturilor câştigate pentru toate categoriile de salariaţi în privinţa sporurilor pentru condiţiile de muncă prin eliminarea limitei de 30% aferentă sporurilor şi reintroducerea cumulărilor, precum şi respectarea principiului echităţii în sistemul de salarizare din sănătate prin creşterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajaţi din sănătate la nivelul maxim din lege începând cu data de 1 martie 2018 şi reaşezarea salariilor de bază din grilă în acord cu acest principiu.

De asemenea, Federaţia “Solidaritatea Sanitară’ solicită introducerea Anexei nr. 6 la Regulamentul de sporuri în rândul situaţiilor în care sporurile pot fi cumulate, alături de anexa nr. 7, dar şi păstrarea limitelor minime ale sporurilor din actualul Regulament de sporuri, acestea având, în viziunea sindicaliştilor, caracterul de limite minime garantate pentru a proteja salariaţii de reducerea veniturilor salariale.

În plus, se doreşte respectarea dreptului tuturor salariaţilor din sănătate care lucrează în condiţiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.

Totodată, o altă revendicare vizează impozitarea indemnizaţiei de hrană, care ar trebui realizată în acord cu regimul fiscal al acestui tip de protecţie socială, similar tichetelor de masă, respectiv cu 10% (indemnizaţia de hrană trebuie scutită de plata contribuţiilor, aplicându-i-se doar impozitul pe venit).

Lista de revendicări mai cuprinde: asimilarea moaşelor, tehnicienilor medicali, surorilor medicale cu asistentele medicale din punctul de vedere al momentului de aplicare a creşterilor salariale şi eliminarea situaţiilor de reducere a veniturilor salariale generate prin mutarea contribuţiilor prin creşterea salariilor de bază proporţional cu valoarea contribuţiilor transferate la care se adaugă o creştere de 4%, similar procedurii aplicate tuturor salariaţilor din sectorul bugetar).

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă