Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Federaţia Elevilor cere Guvernului să oprească măsurile luate împotriva sistemului de învâţământ

Federaţia Elevilor din România (FER) solicită Guvernului „să oprească măsurile împotriva elevilor şi a sistemului educaţional”, precum tăierea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale şi pregătirea unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care decontarea navetei va fi plafonată.

Share

Rl online 0 comentarii

07.08.2019 - 18:54

Într-un comunicat de presă, Federaţia Elevilor din România (FER) precizează că Guvernul „pregăteşte încă două măsuri cu potenţialul de a crea şi mai multe probleme în sistem”, după ce, în luna iunie, Executivul a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019, prin care transportul judeţean era eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care ar duce la dispariţia reducerilor pentru elevi.

Astfel, potrivit FER, în data de 1 august, Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat pe site-ul instituţiei, spre consultare publică, un proiect de hotărâre care ar duce, în opinia elevilor, la decontarea parţială a abonamentelor.

„Aceasta reprezintă o nouă tentativă a Ministerului Educaţiei Naţionale de a plafona decontarea navetei. Motivul este că operatorii de transport nu mai pot fi obligaţi să respecte tarife maximale, deci aceştia pot stabili preţuri mai mari, în timp ce, având în vedere HG 863/2016, şcolile (din bugetul venit de la Ministerul Educaţiei) nu vor putea deconta decât suma prevăzută în această hotărâre, ceea ce reprezintă o treime din abonamentele elevilor. Astfel, în loc ca Guvernul României să găsească mecanisme pentru a rezolva problema transportului elevilor, ca urmare a haosului pe care instituţia l-a creat prin OUG 51/2019, aceştia caută să se spele pe mâini, reglementând o decontare parţială şi încălcând drepturile elevilor”, se arată în comunicatul FER.

În plus, elevii acuză şi tăierea bugetului MEN cu peste un miliard de lei, ceea ce denotă o „desconsiderarea totală a educaţiei în România” şi cer Guvernului să oprească şirul de măsuri „luate împotriva elevilor şi a sistemului de învăţământ”.

„Ministerul Finanţelor a publicat marţi un comunicat de presă oficial prin care anunţă tăierea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale cu 1,03 miliarde de lei. Totuşi, această modificare vine în contextul în care Ministerul Finanţelor nu îşi respectă obligaţia de a asigura bani cu destinaţie specială către Consiliile Locale, pentru asigurarea burselor şcolare ale elevilor, aşa cum prevede art. 82 din Legea 1/2011, motiv pentru care cuantumurile acordate către elevi au valori foarte mici, acestea neputându-şi îndeplini scopul lor real, anume de a asigura accesul liber la educaţie şi a sprijini elevii în risc de abandon şcolar, precum şi de a încuraja performanţa şcolară. Toate acestea nu pot să denote decât desconsiderarea totală a educaţiei în România, o batjocură adusă la adresa beneficiarilor primari ai sistemului de învăţământ. Atragem atenţia asupra faptului că o parte din bugetul tăiat putea fi folosit în vederea decontării integrale a navetei elevilor, dar constatăm cu dezamăgire că elevii devin, pe zi ce trece, o populaţie de sacrificiu în România, în favoarea altor interese”, se mai precizează în comunicatul FER.

Comentarii