7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialExistă muncă după izolare. Din nou la birou

Există muncă după izolare. Din nou la birou

Starea de urgență va înceta, aproape cu certitudine, la data de 15 mai 2020, iar din acel moment activitatea companiilor se va putea desfășura mult mai simplu. În localități se va putea circula fără niciun fel de restricții, iar în afara localităților restricțiile vor fi mai puține, astfel că tot mai multe firme din România își vor rechema angajații la serviciu.

“Cu siguranță îi vom rechema, ne gândim cum să organizăm activitatea ca să evităm riscurile”, ne-a explicat Cristina, manager la o firmă de proiectare care avea zilnic în birouri, înainte de declanșarea epidemiei, peste 20 de angajați.

Unul dintre specialiștii care s-au pronunțat pe acest subiect este medicul Alexandru Rafila, care a oferit câteva sfaturi pentru manageri.

“Trebuie în primul rând să le facă ture, să stea mai puţin, ideal e să ai jumătate din efectiv şi dacă poţi să ai separatoare, care nu înseamnă să faci neapărat pereţi, dar nişte separatoare, care pot fi şi transparente, care trebuie şterse periodic”, a explicat dr. Alexandru Rafila.

O chestiune care acum devine esențială este curățenia în spațiile de lucru, care trebuie permanent asigurată cu personal specializat.

„Sfatul pe care îl oferă inclusiv Organizaţia Internaţională a Muncii este să suplimenteze personalul pentru curăţenie. Să nu îl supraîncarce cu activitate, să angajeze persoane care să ţină un nivel important de curăţenie, să reglementeze accesul în spaţiile comune, în toalete, în bucătării”, a specificat dr. Alexandru Rafila.

Decizia de relaxare a condițiilor pentru activitatea economică va fi însă reversibilă, fiind condiționată de modul cum vor evolua cazurile de coronavirus din România, după data de 15 mai.
Chiar din acea zi, “unele măsuri vor fi anulate sau reduse”, a specificat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Totuși, “dacă o măsură duce la mărirea cazurilor de îmbolnăviri, ea se ia înapoi”, a avertizat președintele Iohannis. Mesaje similare au transmis premierul Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru.

“Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o stare administrativă care să ne permită, la un moment dat, să reintroducem nişte restricţii dacă lucrurile nu merg aşa cum vrem noi”

Nelu Tătaru,

Ministrul Sănătății

IMPLICAȚIE

Așteptăm în alertă

Starea de alertă este situația, instituită de autorități, mai puțin gravă decât starea de urgență. Pe timpul stării de alertă nu se mai pot emite Ordonanțe militare, ci doar Ordine de ministru, care au o putere mai mică decât Ordonanțele militare. În schimb, după 15 mai, purtarea măștii de protecție în public devine obligatorie.

 

 

Slăbirea restricțiilor crește riscul epidemiei

Autoritățile promit că vor relaxa măsurile de siguranță în România, deși punctul maxim al pandemiei încă n-a fost atins.

Șeful statului anunțase încă de acum o săptămână că, după data de 15 mai, nu mai intenționează să prelungească starea de urgență, care a produs deja nemulțumirea unor categorii de cetățeni precum și grave probleme economice. Rostul acestei măsuri restrictive a fost ținerea sub control a epidemiei de coronavirus, care, ce-i drept, a evoluat în România mult mai lent ca în alte țări.

Totuși, pe măsură ce numărul deceselor în România a continuat să crească, oficialii de la București au început să fie mai puțin optimiști și să sugereze că restricțiile vor continua, sub diverse forme, și după data de 15 mai. Cel mai clar semnal în acest sens l-a transmis chiar președintele Iohannis, care a anunțat că școlile și universitățile din România nu se vor mai deschide până în toamna anului 2020.

Cea mai dură decizie posibilă după data de 15 mai ar fi chiar prelungirea cu încă o lună a stării de urgență. Următoarea variantă, ca gravitate, s-ar referi la aplicarea stării de alertă pe teritoriul României, imediat după data de 15 mai, când încetează starea de urgență.

Premierul Orban a declarat, săptămâna trecută, că, într-adevăr, există o asemenea posibilitate de instaurare a stării de alertă, dar există și varianta ca, după 15 mai, adică după expirarea actualei stări de urgență, să nu se mai aplice o altă stare specială, dacă situația sanitară din România va evolua bine până la 15 mai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă