Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

EXCLUSIV RL Un nou val de refugiați intră în România

  • Chiar dacă intră legal în țară, străinii sunt verificați de SIE și de SRI
  • Peste 700 de refugiați au ajuns în România în ultimii patru ani

Refugiat kurd din Siria și o româncă originară din Yemen, devenită consilier pentru migranți (Foto: Mihai Diac)

Mihai Diac

Actualizat: 22.09.2019 - 17:45

În următoarele luni, un nou lot de refugiați va ajunge, legal, în România, au anunțat ieri, la București, oficiali români. Comisarul - șef Eleodor Pîrvu, împuternicit ca director al Direcției Azi și Integrare din Inspectoratul General pentru Imigrări, ne-a precizat că numărul de refugiați deja anunțat este de 109. Ei vor fi trimiși în România din Iordania și din Turcia.

Termenul utilizat de oficialii români pentru această operațiune este acela de “relocare”. Asemenea acțiuni s-au mai produs în România după anul 2015 – când statele europene s-au confruntat cu un val uriaș de migranți veniți din Asia și din Africa, iar țările cele mai expuse, cum ar fi Grecia și Italia, au cerut ca UE să nu lase povara acestora doar pe umerii lor.

În acest context, în România au fost relocați mai întâi refugiați aduși din Grecia și din Italia, apoi din Turcia.

Sunt verificați de SIE și de SRI

Numărul total al străinilor din afara UE care au ajuns deja, prin relocare, în România este de peste 700, ne-a precizat, ieri, Mircea Mocanu, șeful Misiunii din București a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Acesta ne-a asigurat că, înainte să fie trimiși în România, străinii sunt intervievați, în țările în care se află în acest moment, chiar de funcționari români, pentru a exclude orice risc, atât pentru persoanele respective, cât și pentru statul român: „Sunt verificați de SIE și de SRI. Un cetățean obișnuit nu trece prin atâtea verificări”.

O persoană care deține statut de refugiat primește, din partea statului român, suma de 540 de lei pe lună, timp de 12 luni. La acești bani se adaugă ajutorul primit din partea OIM și din partea unor organizații neguvernamentale. Acest ajutor poate fi atât financiar (de exemplu OIM oferă fiecărei persoane câte 200 de euro) cât și sub formă de servicii – cursuri de limba română, intermediere pentru găsirea unor cursuri de calificare profesională și a unui loc de muncă, precum și pentru acceptarea copiilor străini în grădinițele și în școlile din România. Străinii par să se integreze foarte bine în țara noastră, iar unii dintre ei rămân în România pe termen lung și colaborează cu autoritățile sau cu diverse ONG-uri pentru a-i ajuta pe noii refugiați.

Un tânăr din Siria vrea să devină student la Medicină în România   (Foto: Mihai Diac)

Un caz foarte interesant, prezentat la conferința de ieri de la București, a fost cel al lui Mohamed, un tânăr refugiat provenit din Siria, care acum face liceul în România. Întrebat fiind ce ajutor ar mai dori, el a răspuns direct: “Să intru la Facultatea de Medicină fără taxă. Taxa e 7000 de euro, e prea mult pentru mine”.

Mircea Mocanu ne-a explicat că și o asemenea solicitare poate fi rezolvată, conform legii care spune că o persoană cu statut de refugiat are dreptul, ca și cetățenii români, să intre la facultate fără plată. Dar cu condiția să ia examenul de admitere.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine