27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialEXCLUSIV. Cîmpeanu: Cele mai multe facultăți, a doua admitere

EXCLUSIV. Cîmpeanu: Cele mai multe facultăți, a doua admitere

Cele mai multe universități vor organiza și o a doua sesiune de admitere, în mare parte, cu excepția facultăților de Medicină și Farmacie.

“Am avut, într-adevăr, un număr mare de studenți la admitere, dar cele mai multe universități vor avea și o a doua sesiune. În afară de universitățile de Medicină și Farmacie. La multe universități, ca și la noi, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) am avut candidați care, profitând de înscrierile online și, în cazul nostru, și de eliminarea taxei de înscriere, s-au înscris și la 20 de specializări. Este limpede că nu merg la toate, ceea ce înseamnă că se vor elibera locuri”, a declarat președintele CNR, rectorul USAMV din București, Sorin Cîmpeanu, pentru “România liberă”.

 

Termen pentru Ministerul Sănătății

În zece zile, Ministerul Sănătății trebuie să prezinte normele ce trebuie respectate de instituțiile de învățământ superior, în anul universitar 2020 – 2021, susține Sorin Cîmpeanu.

“În zece zile, cel târziu pe 20 august, trebuie să fie anunțate normele privind noul an universitar. Ministerul Sănătății trebuie să înțeleagă că sunt afectați aproximativ 4 milioane de oameni. În mod sigur nu vom mai avea la fel de mulți studenți în căminele universităților, ceea ce presupune și un efort financiar în plus. Probabil că vom avea o diminuare a numărului de studenți cazați în cămine de 30 – 40%. De exemplu, în cazul Universității Politehnica din București, ai 30.000 de studenți și este clar că nu îi poți caza pe toți în același timp”, ne-a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Sănătății și cel al Educației lucrează, alături de partenerii de dialog social, la elaborarea planului privind desfășurarea anului universitar 2020 – 2021, potrivit președintelui Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr.

“Lucrăm, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației la planul de organizare a anului universitar. Avem un draft. Vom avea trei scenarii, ca și în preuniversitar (toți studenții vor veni în universități; studenții vor veni la facultate pe grupe, o parte continuând învățământul online; doar învățământ online), dar este posibil să apară noi situații, în contextul acestei pandemii. Eu consider că în zece zile ar fi gata acest plan. Beneficiem însă și de autonomia universitară, ce ne permite să luăm decizia de a chema studenții la școală sau de a continua învățământul online”, a declarat, pentru “România liberă”, Anton Hadăr.

Președintele “Alma Mater” consideră că este important ca studenții să revină în facultate. “Evident, varianta dorită de noi este ca studenții să revină în sălile de curs și asta își doresc și ei. E nevoie ca studenții să vină la facultate, măcar pentru laboratoare. Dacă se va merge doar pe online, este clar că nu vom avea un învățământ de calitate. Varianta învățământului online este și cea mai costisitoare pentru universități. Avem personalul care asigură curățenia în sălile de clasă și în cămine, dacă vom avea mai puțini studenți, de unde vom găsi resursele financiare pentru a plăti salariile acestor angajați? Sperăm ca Ministerul Sănătății să țină cont de aceste aspecte și să ne ajute cu finanțarea”, ne-a explicat Hadăr.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă