EXCLUSIV. Biserica și-a amenajat parcări pe pietonal

În actele Primăriei Municipiului București (PMB), Strada Blănari, din Centrul Istoric al Capitalei, figurează ca pietonal, dar, cu toate acestea, biserica din zonă și-a amenajat locuri de parcare.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

03.11.2020 - 00:36

Întrebări esențiale

Ce se mai întâmplă cu Centrul Istoric al Capitalei?

Proiectele de consolidarea a clădirilor cu risc seismic din Centrul Istoric al Capitalei, anunțate de administrația locală condusă de Gabriela Firea par abandonate.

În plus, pe străzi pietonale din Centrul Istoric, sunt din nou parcate automobile.

Mai mult, o biserică din zonă și-a amenajat locuri de parcare chiar pe o stradă ce figurează ca pietonal.

Ce spune administrația locală?

Agenții economici din zonă, ale căror afaceri pierd clienți din cauza mașinilor parcate pe pietonal, au depus numeroase sesizări la Primăria Capitalei, dar nu au mai primit răspunsuri.

Strada Blănari, din Centrul Istoric al Capitalei, figurează ca pietonal, acest lucru fiind reglementat de o Dispoziție a Primarului General al Capitalei, încă din perioada în care funcția de edil-șef era deținută de Sorin Oprescu.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Poliția Locală București avea post fix la intrarea pe respectiva stradă, pentru a bloca accesul autovehiculelor.

Între timp, după ce Guvernul a decis reînchiderea restaurantelor în interior și purtarea măștii de protecție sanitară în spațiu deschis de către toți cetățenii cu vârste de peste cinci ani, fiind angajate mai multe echipaje de poliție națională și locală, pentru verificarea respectării normelor impuse, postul a fost desființat, iar automobilele au ocupat din nou zona pietonală a Centrului Istoric.

 

Amenzi date “la ruletă”

Cu toate că postul fix al poliției locale a fost desființat, tot au mai existat conducători auto amendați pentru că au intrat pe strada ce figurează ca pietonal.

Amenzile au fost acordate de agenți ai Brigăzii de Poliție Rutieră.

Biserica Sfântul Nicolae Șelari și-a amenajat locuri de parcare pe pietonal, chiar și când strada era închisă, cu toate că legile administrației publice locale interzice acest lucru.

Au fost depuse numeroase sesizări de către agenții comerciali din zonă, care argumentează că mașinile parcate pe pietonal le cauzează pierderea unor clienți, însă administrația locală nu le-a oferit niciun răspuns.

După ce Gabriela Firea a pierdut alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei și până la instalarea în funcție a lui Nicușor Dan, mașinile au fost lăsate de fosta administrație să parcheze pe pietonal.

Reporterii “România liberă” au încercat să-i contacteze telefonic pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pe fostul edil Gabriela Firea și pe noul primar general, Nicușor Dan, pentru a oferi explicații legate de subiectul prezentat, dar aceștia nu au răspuns.

Prima dispoziție de primar general ce interzice accesul vehiculelor în zona zero a Centrului Bucureștiului a fost dată în mandatul lui Gheorghe Răzvan Murgeanu. Ulterior, Sorin Oprescu a venit cu o actualizare a acelei dispoziții. “Pentru protejarea Patrimoniului de interes naţional reprezentat de Centrul Istoric al Bucureştiului, se interzic accesul şi circulaţia tuturor autovehiculelor în zonele cuprinse între străzile: a. Calea Victoriei – Strada Doamnei – Bd. I.C. Brătianu – Strada Halelor – Splaiul Independenţei – Calea Victoriei şi b. Bd. I.C. Brătianu – Strada Colţei – Strada G-ral Florescu – Calea Moşilor – Strada Sf. Vineri – Bd. I.C. Brătianu”, se arată în Dispoziția Primarului General 171 din 2011.

 

Hotărâre a Consiliului General

Consiliul General al Municipiului București a stabilit, prin HCGMB nr. 332/14.06.2018, tarifele de exploatare a parcajelor aparţinând domeniului public: “10 lei pe oră, tarif unic, de luni până duminică, în intervalul orar 00.00 – 24.00. Tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare. Parcarea este limitată la o durată de maxim 2 ore, iar după expirarea acestei durate, se va aplica măsura suprataxării cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire; 10 lei pe oră x 24 de ore x 30 de zile tarif pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe bază de contract; 120 de lei pe lună, tarif preferențial pentru riverani (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare)”.

În mandatul de primar general al Gabrielei Firea s-a mai pus problema amenajării de parcări pe zona pietonală.

Parcările urmau să deservească Prefectura Ilfov și alte instituții publice cu sedii în Centrul Istoric al Bucureștiului.

După ce cotidianul național “România liberă” a prezentat subiectul, proiectul amenajării parcărilor pare să fi fost abandonat, pentru câteva săptămâni fiind înființat și postul fix al poliției locale, despre care am scris mai sus.

Până la închiderea ediției printate, Primăria Municipiului București nu ne-a precizat nimic legat de autorizarea locurilor de parcare de pe pietonal, cu toate că am transmis o solicitare în baza Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public.

Comentarii