Evidență informatizată a diplomelor școlare

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, a dispus începerea demersurilor pentru a se realiza o evidență informatizată a actelor de studii din învățământul preuniversitar, informează MEC.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

16.11.2020 - 00:58

În sistemul informatic, baza de date a Ministerului Educației și Cercetării va fi interconectată cu Compania Națională „Imprimeria Națională" - S.A. (CNIN-SA), care va tipări actele de studii completate cu datele absolvenților, inclusiv cu fotografia candidatului. Prin această interconectare a bazei de date, vor fi tipărite actele de studii aferente examenului de bacalaureat, certificărilor profesionale, precum și actele aferente examenului național de definitivare în învățământ.

Mai mult decât atât, prin crearea acestui mecanism, Ministerul Educației și Cercetării va avea o evidență informatizată a actelor de studii la nivel central.

„În 2016, când eram secretar de stat în Ministerul Educației, am realizat o analiză privind interconectarea bazei de date cu Imprimeria Națională pentru tipărirea unor diplome de bacalaureat, analiză finalizată cu tipărirea diplomelor de bacalaureat de către CNIN-SA cu datele absolvenților preluate din baza de date a platformei informatice SIIIR. Din păcate, următoarele guverne nu au considerat o prioritate în a avea o evidență centralizată a actelor de studii și au abandonat inițiativa”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

Această inițiativă se înscrie în demersurile ministrului educației și cercetării, Monica Cristina Anisie, de a debirocratiza sistemul și de a eficientiza activitatea unităților de învățământ preuniversitar, menționează MEC, într-un comunicat de presă remis „România liberă”.

 

Registrul universităților

După două săptămâni de la solicitarea ministrului Monica Anisie, ca toate instituțiile de învățământ superior din România să opereze modificările necesare în Registrul Matricol unic al Universităților din România (RMUR), situația se prezintă astfel:

Instituții de  învățământ superior din România care au introdus în proporție de 100% datele solicitate (absolvenți) în RMUR:

-       Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" din București;

-       Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București;

-       Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova;

-       Academia Navală „Mircea cel Bătrân" din Constanța;

-       Institutul de Administrare a Afacerilor din București;

În această categorie intră și Academia Română, conform art. 158, alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011 (cu modificările și completările ulterioare), precizează ministerul de resort.

Până în prezent, în RMUUR, dintre studenții înscriși, 384.146 au absolvit, dintre care:

- 216.983 au seria și număr completate pentru diploma de studii;

- 41.684 cu serie și/sau număr completate pentru adeverință de studii.

Comentarii