18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăSocialEvenimentAcțiunile de comemorare pentru victimele Colectiv s-au ținut fără politicieni

Acțiunile de comemorare pentru victimele Colectiv s-au ținut fără politicieni

Acțiunile de comemorare pentru victimele Colectiv s-au ținut fără politicieni în ziua de sâmbătă, 30 octombrie.

Acum șase ani, la 30 octombrie 2015, un incendiu a devastat clubul Colectiv din București. În incendiu și în urma acestuia au murit 65 de oameni.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, zeci de oameni au adus în faţa sediului clubului Colectiv panouri cu fotografii ale celor care au murit în incendiu.

Panourile au fost apoi mutate pe treptele de la intrarea în sediul Curții de Apel București. Acolo, participanții la comemorare s-au învelit în cearșafuri albe. Apoi, ei s-au întins pe jos, lângă fotografiile celor decedați.

Sâmbătă s-a ținut o slujbă de pomenire la Biserica Sfântul Nicolae Broşteni, aflată în centrul Capitalei. O altă slujbă s-a ținut, sâmbătă, chiar în fața sediului clubului Colectiv.

Supraviețuitorii din incendiu și rudele celor decedați reclamă tergiversarea procesului.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru Clubul Colectiv.

Acțiunile de comemorare pentru victimele Colectiv

În anii trecuți, președintele Iohannis venea personal la aceste comemorări. În acest an, șeful statului a lipsit. Președintele Iohannis a trimis doar o coroană de flori care a fost adusă de consilierul de stat Cătălina Galer.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia, acuzată la ONU că foloseşte foamea ca armă de război

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că folosește blocada exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război. „Prin blocarea porturilor...

Coreea de Nord ar pregăti un test nuclear

Coreea de Nord a încheiat pregătirile în vederea unui test nuclear şi aşteaptă cel mai bun moment pentru a-l declanşa, a declarat un deputat...
00:00:44

Povestea vieții lui Volodimir Zelenski spusă într-o nouă carte de benzi desenate

Povestea de viață a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski - de la comediant la lider în timp de război - a primit forma romanului grafic(carte...
Ultima oră
Pe aceeași temă