15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialElevii navetiști, lăsați pe drumuri de Ministerul Educației

Elevii navetiști, lăsați pe drumuri de Ministerul Educației

Deconturile de transport de la Ministerul Educației nu au ajuns la elevii navetiști, nici până în prezent, pentru toate localitățile, cu toate că cererile au fost depuse din toamna anului trecut.

Sunt localități mari în care elevii navetiști nu au primit banii de transport.

Cel mai grav este că, în acest moment, în Ministerul Educației și Cercetării nu există niciun plan de gestionare a transportului elevilor care merg la școală în altă localitate, acum că acest serviciu nu mai este strict, prin lege, responsabilitatea autorităților publice.

Cu alte cuvinte, le promitem elevilor din nou că totul va fi bine în școlile din România, ieșim în față cu povești frumoase, despre cât de bine funcționează învățarea de la distanță, dar nu pomenim niciun cuvânt și, cel mai grav, nu ne preocupă să remediem marile probleme ale învățământului din țara noastră.

Conducerea Ministerului Educației le dă asigurări elevilor, părinților și profesorilor că anul școlar 2019 – 2020 se va încheia, dar se pare că nu le spune pe cârca cui.

Este evident că tot pe spinarea elevilor, mai ales a celor navetiști, care va fi solicitată la maximum de kilometri parcurși până la școală, cărând ghiozdanul.

Totul cade din nou pe capul părinților care, mulți trimiși în șomaj tehnic sau rămași fără job, cu bugetul familiei semnificativ redus, vor trebui să facă rost de bani pentru a trimite copiii la școală.

Mai există și posibilitatea ca un profesor binevoitor, de asemenea navetist, să ia câțiva copii cu mașina, că oricum nici ei nu au văzut bani decontați.

Se pare că am uitat cazul tragic din Caracal, care a zguduit o țară întreagă, și în care au fost implicați chiar copii ce luau ocazia spre școală.

 

Transportul navetiștilor, în aer

Transportul de persoane nu mai este un serviciu public, iar elevii navetiști nu și-au primit nici decontul din toamnă de la Ministerul Educației.

Legea nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane intră în vigoare.

Astfel, transportul de persoane nu mai este un serviciu public.

Prin urmare, elevii și profesorii navetiști sunt pe cont propriu.

Conform legislației în vigoare, navetiștii ar trebui să aibă banii de transport decontați de Ministerul Educației, dar sunt foarte multe localități în care nu s-au livrat nici banii pentru începutul anului școlar 2019 – 2020.

Potrivit informațiilor din teritoriu, obținute de “România liberă”, în județe precum Dolj, Bacău (de exemplu în localitatea Sascut), Craș-Severin (Moldova Nouă), Dâmbovița (în municipiul Târgoviște), Olt și Tulcea – sunt doar câteva exemple – elevii navetiști nu au primit banii pentru transportul la unitățile de învățământ.

Conform metodologiei, fiecare elev, cadru didactic, personal auxiliar și nedidactic trebuie să depună la secretariatul școlii, lunar, o cerere pentru decontarea navetei, copie după actul de identitate, abonament, bilete sau bonuri de carburant.

 

Protestul online al elevilor

Consiliul Naţional al Elevilor a iniţiat un protest virtual prin care adresa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, întrebarea: elevii navetişti cu ce se vor întoarce la şcoală?

“Doamna ministru a ignorat nevoile elevilor din România şi a transferat responsabilitatea domnului Radu Petrariu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Contactat de reprezentanţii elevilor pentru a puncta necesitatea unei acţiuni urgente pentru abrogarea celor două hotărâri de Guvern care nu permit subvenţionarea transportului judeţean cu 50%, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale – HG nr. 309/1996, respectiv HG nr. 863/2016, consilierul MEC a evidenţiat faptul că solicitarea Consiliului Naţional al Elevilor se află într-o analiză internă şi că nu elevii reprezentanţi sunt cei care decid asupra urgentării unei măsuri esenţiale pentru garantarea accesului la educaţie”, se arată într-un comunicat al CNE.

Reprezentanții elevilor acuză conducerea Ministerului Educației de incompetență.

“Având în vedere faptele anterior menţionate, este de remarcat faptul că incapacitatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a asigura implementarea acestor măsuri (transport judeţean subvenţionat pentru elevi) afectează în mod direct cei 430 de mii de elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge la şcoală. Elevii, beneficiarii direcţi ai educaţiei, nu ar trebui să fie victimele în procesul ineficient de coordonare a politicilor educaţionale, însă starea de fapt ne demonstrează că suntem, de fapt, victimele condamnate la abandon şcolar”, mai spune CNE.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă