Foto Arhiva

Efectele vremii: Derapaje ale maşinilor, drumuri blocate şi copaci doborâţi, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore s-au semnalat efecte ale ninsorii şi vântului puternic în 10 localităţi din şapte judeţe, constând în derapaje uşoare ale maşinilor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, sau restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.02.2018 - 11:40

Potrivit IGSU, în urma viscolului, a ninsorii abundente şi a vântului puternic, în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime sau alte situaţii care să pună în pericol comunităţile.

În ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte în 10 localităţi din judeţele Bacău, Botoşani, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Tulcea şi Teleorman, constând în derapaje uşoare ale autoturismelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum sau arbori doborâţi de vânt.

”O intervenţie deosebită a avut loc în judeţul Teleorman, între localităţile Botoroaga şi Moşteni, unde un autobuz cu patru călători, un autoturism şi o ambulanţă care transporta o femeie gravidă spre spital, au rămas blocate din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil. S-a acţionat imediat cu două utilaje de deszăpezire ale SDN, o şenilată ISU şi o autospecială pentru victime multiple ATPVM, care a însoţit ambulanţa spre spital”, arată IGSU.

S-a intervenit cu utilaje aparţinând autorităţilor locale şi în judeţul Constanţa, între localităţile Ciocârlia şi Cobadin, pentru deblocarea a două autoturisme cu opt persoane, care nu au mai putut înainta din cauza ninsorii. Situaţia a fost remediată în scurt timp.

În acest moment, utilaje ale drumarilor intervin în judeţele Giurgiu şi Teleorman, pentru deblocarea unor autoturisme care nu mai pot înainta din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil.

Începând de duminică seara, la nivelul IGSU a fost activată grupa operativă pentru monitorizarea evoluţiei situaţiei din teren şi coordonarea echipajelor de intervenţie.

În sprijinul unităţilor din judeţele aflate sub avertizare cod portocaliu au fost dislocate şase autoşenilate, opt autofreze şi patru autospeciale de transport personal şi victime multiple. În funcţie de evoluţia situaţiei operative, echipajele de intervenţie pot fi suplimentate cu tehnică şi personal din zonele care nu se află sub avertizări de vreme severă.

De asemenea, la nivel judeţean au fost convocate comitetele pentru situaţii de urgenţă pentru a fi dispuse măsurile preventive şi operative pentru parcurgerea în condiţii de siguranţă a valului de ninsori şi temperaturi scăzute. La sediile primăriilor din zonele aflate sub cod portocaliu de ninsori şi viscol este asigurată permanenţa şi au fost luate măsuri pentru identificarea spaţiilor pentru cazarea persoanelor rămase înzăpezite.

Teleorman: Şapte drumuri blocate

Următoarele tronsoane de drum sunt blocate temporar în vederea acţionării eficiente a mijloacelor de deszăpezire: DN 65A Turnu Măgurele - Roşiorii de Vede, DN 51 Zimnicea - Izvoarele, DN 51A Zimnicea - Piatra, DJ 504 Alexandria - Cernetu şi Alexandria - Lăceni, DJ 703 Călineşti - Mavrodin, DJ 506 Beiu - Ştorobăneasa şi Merişani - Băbăiţa, DJ 506A Răzmireşti – Vităneşti.

Tot luni, în şedinţa CJSU Teleorman, s-a luat decizia suplimentării numărului de utilaje de deszăpezire cu un număr de 24 de mijloace tehnice.

”La nivelul judeţului Teleorman, administratorii drumurilor naţionale şi judeţene (SDN şi SDJ) acţionează pe principalele căi de circulaţie cu următoarele mijloace de deszăpezire şi materiale antiderapante: SDN - 53 de mijloace de deszăpezire şi aproximativ 2.000 tone sare; SDJ - 49 de mijloace de deszăpezire, peste 1.200 tone de nisip şi aproximativ 2-600 tone de sare”, se arată într-un comunicat remis de CJSU Teleorman.

Bucureştiul şi judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea intră luni, la ora 10:00, sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi vizibilitate scăzută. O altă atenţionare cod portocaliu e valabilă deja în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Luni dimineaţă, la ora 03.00, a intrat în vigoare o atenţionare cod portocaliu de ger, valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Temperaturile maxime, avertizează meteorologii, vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Această atenţionare expiră pe 1 martie, la ora 10.00.

Tot luni dimineaţa, dar de la ora 07.00, a intrat în vigoare o altă atenţionare cod portocaliu dar de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. În aceste judeţe, va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Această atenţionare expiră tot luni, la ora 23.00.

Şi, totodată, luni, de la ora 10.00, va intra în vigoare o a treia atenţionare cod portocaliu, tot de viscol şi ninsori, dar de data aceasta pentru judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti. Potrivit ANM, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m. Acest cod portocaliu expiră marţi, 27 februarie, la ora 14.00.

Comentarii