1.1 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSocialEducațieProgramul național de transformare a școlilor s-a încheiat, după o investiție de...

Programul național de transformare a școlilor s-a încheiat, după o investiție de 2,9 milioane de euro și 114 școli implicate la nivel național

 Edu Networks, program coordonat de AVE (Asociația pentru Valori în Educație) și implementat împreună cu opt organizații nonprofit specializate în educație, a ajuns la final. Desfășurat pe durata a patru ani (septembrie 2019 – august 2023), din proiect au făcut parte 114 școli și grădinițe din România, dispuse în nouă clustere din nouă regiuni ale țării. Bugetul total al proiectului s-a ridicat la 2,9 milioane de euro, investit în intervenții ale organizațiilor partenere pentru dezvoltarea abilităților de management ale directorilor din școli, îmbunătățirea competențelor pedagogice ale profesorilor, creșterea învățării relevante pentru elevi, cu focus pe dezvoltarea competențelor digitale și de literație. În total, proiectul a avut un impact real pentru 3.600 de profesori și 64.000 de elevi și preșcolari.

„Deși pare că suntem la finalul unei călătorii de patru ani, suntem, de fapt, într-un moment de tranziție care aduce pentru noi și școlile din România un nou început. Edu Networks, un program co-creat de un grup de organizații condus de AVE, și-a propus să producă schimbare ireversibilă în 114 școli, prin transformare cu accent pe leadership și management școlar, competențe pedagogice pentru profesori și învățare relevantă pentru elevi. Am înțeles că educația nu este doar despre livrarea de cursuri sau traininguri, ci și despre crearea de experiențe de învățare autentică. Scopul nostru final este ca fiecare școală să devină sprijin și partener de schimbare pentru alte școli. Ne dorim ca modelele și bunele practici dezvoltate în cadrul Edu Networks să se extindă în comunitatea educațională, influențând pozitiv sistemul de învățământ din țară”, a spus Gabi Pascal, managerul programului Edu Networks. 

Edu Networks a beneficiat de investiții de 2,9 milioane de euro exclusiv din sponsorizări 

Scopul Edu Networks a fost de a aduce împreună, într-un efort coordonat, 9 organizații educaționale, care să genereze schimbare în dezvoltarea școlilor prin transformări organizaționale sistemice și de durată și de a avea impact la nivel național. Școlile implicate în Edu Networks au fost organizate la nivel național în nouă clustere ținându-se cont de proximitatea geografică dintre ele: Bacău, Bistrița-Năsăud, Brad, București-Ilfov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Olt și Valea Jiului.

În Brad (jud. Hunedoara), Bacău și Olt au fost organizate clustere a câte 12 școli, în zona Bistrița-Năsăud și în Dâmbovița au activat clustere de câte 10 școli, în Buzău și Valea Jiului au fost formate clustere de 13 școli, în timp ce în Galați și zona București – Ilfov au fost formate clustere de 16 școli. În ultimul an de program, cele nouă clustere au accesat 14 granturi în valoare totală de aproape 150.000 de euro pentru a susține procesele de transformare din școli și a le familiariza cu accesarea de resurse externe și administrarea lor.

Cele peste 100 de școli din program au trecut printr-un parcurs complex de învățare

Edu Networks a fost structurat după o arhitectură care a vizat paliere esențiale de intervenție, cu beneficii reale pentru școală, elevi și societate, centrate pe leadership și management școlar, reducerea decalajelor educaționale, competențe de comunicare și eficiență personală, învățare experiențială. În cei patru ani, profesorii au beneficiat de dezvoltare personală și profesională prin acces la resurse, instruire, consultanță, mentorat, facilitatori profesioniști și instrumente de lucru noi și moderne, precum și de sesiuni de lucru cu comunitatea locală.

Literația a fost un punct central al programului, iar intervenția s-a bazat pe formarea cadrelor didactice, astfel încât să evalueze, proiecteze și susțină dezvoltarea competențelor de literație ale elevilor. Prin instrumentul BRIO Literație elevii au fost testați înainte și după intervențiile din Pilonul de literație și gândire critică, iar rezultate au arătat o creștere de aproape 10 puncte a competențelor, de la un scor de 54,84 de puncte în 2021, la 60,43 de puncte în 2022. Peste 6.500 de resurse educaționale în domeniul literației au fost dezvoltate de peste 400 de profesori, în urma aplicării lor la clasă și cu sprijinul mentorilor.

Programul a vizat și dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor, pe două direcții: utilizarea instrumentelor digitale și pedagogia digitală (utilizarea eficientă din punct de vedere pedagogic a soluțiilor digitale în vederea susținerii și îmbunătățirii procesului de predare, învățare și evaluare în clasă). Din peste 1.000 de profesori formați în domeniul digital, 66 profesori au fost selectați și pregătiți pentru a deveni experți educaționali pedagogie digitală, capabili să-și susțină colegii să-și dezvolte competențele digitale.

La nivelul școlilor profesorii se întâlnesc periodic pentru a învăța de la colegi și a împărtăși resurse, a practica împreună lucrurile noi învățate înainte să aplice la clasă, a reflecta asupra experienței de la clasă și se sprijini reciproc. Aceste comunități sunt găzduite de facilitatori din rândul profesorilor. 61 de profesori au absolvit programul de consolidare a competențele de facilitare a comunităților de practică cu o medie a evaluărilor de 4,5/5. Fiecare a organizat cel puțin șase întâlniri de comunitate în școlile lor pe parcursul a doi ani.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

București: Polițiștii Capitalei au efectuat cinci percheziții domiciliare într-un dosar de violare domiciliu, distrugere și influențare a declarațiilor

Poliţiştii Capitalei au efectuat cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti într-un dosar privind infracţiunile de violare de domiciliu, distrugere şi influenţare a declaraţiilor, în urma...
00:01:01

Președintele Maduro dezvăluie o nouă hartă a Venezuelei cu teritoriul disputat

Președintele Nicolas Maduro a dezvăluit vineri (8 decembrie) o nouă hartă a Venezuelei care arată teritoriul disputat Esequibo pe fondul tensiunilor crescânde la graniță...

Incendiu la groapa de gunoi din Titu. Ard șapte tone de deșeuri!

Pompierii din județul Dâmbovița intervin în prezent la un incendiu care a izbucnit la groapa de gunoi din orașul Titu. Conform informațiilor furnizate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă