27.6 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeSocialEducațieOUG pentru mărirea salariilor profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Deci...

OUG pentru mărirea salariilor profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Deci salariile cresc, chiar dacă greva în Educație continuă

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul României acceptă mărirea salariilor profesorilor a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce face ca această OUG să intre în vigoare.

OUG “pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat” poartă numărul 53 / 2023 și a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 1 iunie 2023. În textul publicat se precizează că această OUG intră în vigoare la 1 iunie 2023. Deci de la 1 iunie 2023, salariile cadrelor didactice s-au mărit. Această situație este paradoxală, întrucât sindicatele n-au anunțat că greva în Educație încetează. Altfel spus, cadrele didactice au salarii majorate, dar greva continuă.

OUG 53 / 2023 modifică Legea 153 / 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ședința în care guvernul Ciucă a aprobat această OUG s-a desfășurat chiar la 1 iunie 2023. Imediat după aceea, liderii sindicali din Educație au evitat să spună când se vor relua cursurile. În replică, chiar președintele Iohannis se arăta nemulțumit de continuarea grevei, după ce guvernul Ciucă a aprobat OUG. „Guvernul le-a dat tot ce au cerut”, a susținut șeful statului.

Pentru cadrele didactice, salariile cresc cu suma de o mie de lei brut pe lună. Pentru personalul nedidactic din Educație, salariile cresc cu 400 de lei brut pe lună. Dar sindicatele au subliniat că această majorare este sub cea pe care au solicitat-o la negocieri. După majorare, salariul unui profesor debutant ajunge la circa 3100 de lei. Sindicatele cereau, pentru profesorul debutant, un salariu de 4000 de lei.

Zilele de 3, 4 și 5 iunie sunt oricum zile libere. Dacă nu era grevă, prima zi de școală de după această minivacanță ar fi fost 6 iunie.

O nouă reglementare a salariilor pentru bugetari va fi decisă prin viitoarea Lege a salarizării. Această lege ar intra în vigoare la 1 septembrie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Locuitorii Sectorului 6 au parte de mai multe activități în Parcul Drumul Taberei cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

O mulțime de activități și evenimente îi așteaptă duminic, 1 octombrie, pe cei care vin în Parcul Drumul Taberei. Autoritățile anunță concerte, un...

De ce e îmbrăcat în alb Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

   Explicațiile vin chiar în ziua în care...

Horoscopul complet pentru luna Octombrie

 Berbec (21 martie - 19 aprilie)General: Octombrie aduce o concentrare pe relațiile personale și parteneriatele. Este un moment bun pentru a rezolva conflictele...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies