21.5 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeSocialEducațieO nouă invenție a Ligiei Deca: Directorii cer o zi fără grevă....

O nouă invenție a Ligiei Deca: Directorii cer o zi fără grevă. DOCUMENT

Informații provenite de la surse din unități de învățământ din țară indică directori de școli care le solicită profesorilor să ia o pauză de o zi de la grevă, pentru a încheia situațiile școlare ale elevilor.

Potrivit informațiilor obținute de “România liberă”, de la aceleași surse, inspectorii școlari din teritoriu ar fi avut sarcina trasată de ministrul Educației, Ligia Deca, de a le cere directorilor unităților de învățământ preuniversitar să încerce să-i convingă pe profesori să renunțe la grevă pentru o zi, cel puțin pentru încheierea situațiilor școlare ale elevilor din anii terminali, care ar urma să susțină examenele naționale.

Informațiile din teritoriu sugerează că anumiți directori, activiști ai partidelor aflate la putere, chiar le-ar fi solicitat sau urmează să le solicite dascălilor reluarea activității pentru o zi.

Situație încheiată fără consiliu profesoral

Marți seară, Ministerul Educației (ME) a publicat un proiect de ordin privind modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) ce prevede, printre altele, ca pentru încheierea situației școlare a elevilor să nu mai fie necesară implicarea consiliului profesoral.

“Buna ziua stimați colegi, astăzi a avut loc la ME o întâlnire a reprezentanților federațiilor sindicatelor din învățământ, ai părinților și ai elevilor cu conducerea ME, tema discuțiilor fiind situația examenelor naționale.

•     Datele pentru înscrierea la examenul național de bacalaureat și încheierea mediilor la clasele a XII-a au fost prelungite de săptămâna trecută până pe 9 iunie;

•     probabil se va prelungi înscrierea la învățământul primar;

•     momentan nu se modifică calendarul examenelor naționale;

•     reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat ministrului educatiei să intervină pentru a avea loc noi negocieri;

•     Ministerul a comunicat procentele celor care sunt în greva (Total angajați în greva 52,9%, total cadre didactice în greva 59%);

•     greva continuă”, precizează președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, într-un mesaj transmis marți membrilor de sindicat din teritoriu, obținut de “România liberă”.

Continuă controversele dintre ministrul Ligia Deca și sindicaliștii din Educație, privind numărul participanților la grevă.

În timp ce Deca afirmă că puțin peste 60% dintre angajații din sistem sunt în grevă, sindicaliștii susțin că sunt peste 85% de membri care protestează refuzând să intre la ore.

“Cei mai mulți dintre cei care au renunțat la grevă nu sunt membri de sindicat. Peste 85% dintre membri de sindicat sunt în grevă. Prin urmare nu este afectată legalitatea protestului”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret”, Marius Nistor, înainte de negocierile de miercuri cu ministrul Ligia Deca.

Nistor a anunțat că joi, în funcție de autorizația Primăriei Municipiului București, va fi organizat un protest de amploare al angajaților din învățământ în Capitală.

Potrivit liderului sindical sunt așteptați din nou aproximativ 20.000 de manifestanți.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Horoscop 27 Septembrie – Este cea mai importantă zi din viața a două zodii

BerbecAstăzi, Berbecii vor avea parte de o zi plină de energie și entuziasm. Oportunitățile de a începe proiecte noi sunt la orizont, iar...

Eduard Hellvig, fostul șef SRI, mesaj cu tâlc pentru Simona Halep, de ziua ei: Am renunțat la tot

"La un moment dat în cariera mea în administrație am fost acuzat pe nedrept de unele fapte nedemne. Am demisionat, am renunțat la...

BVB, rezultate record și aproape 160.000 de investitori în cinci ani. Rămâne însă minoră raportat la alte burse europene

Valorea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piață Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) din primele 8 luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies