18.8 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeSocialEducațieGuvernul aprobă astăzi Memorandumul pentru profesori

Guvernul aprobă astăzi Memorandumul pentru profesori

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 8 iunie 2023 se află și Memorandumul pentru profesori, care urmează să fie aprobat de Executiv și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Documentul se intitulează “MEMORANDUM cu tema: Adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice”.

Unul dintre punctele menționate în acest Memorandum este următorul:

“Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor
sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce
va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023″. Memorandumul nu precizează însă explicit cât va fi acest salariu de bază al profesorului debutant.

Memorandumul este elaborat conform unui acord al partidelor din Coaliția de guvernare, a precizat premierul.

Memorandumul pentru profesori a fost aprobat de liderii PNL, PSD și UDMR

“Așa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanții profesorilor, prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare a fost și rămâne aceea ca toți copiii să beneficieze de un sistem de învățământ performant, iar dascălii lor să primească recunoașterea importanței lor în societate.

De aceea, ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învățământ. Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educație. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, anunța, în seara zilei de 7 iunie, premierul Ciucă.

Sindicatele din Educație au cerut majorarea salariilor tuturor cadrelor didactice cu 25 la sută. De asemenea, sindicatele au cerut ca salariul profesorului debutant să fie 4000 de lei.

În ziua de 8 iunie 2023, greva în Educație continuă. Totuși, până în ziua de 9 iunie (inclusiv), toate mediile ar trebui să fie încheiate. O soluție luată în discuție ar fi ca mediile să se poată încheia doar cu două note.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Unui elev de liceu din Cluj i-a explodat telefonul mobil în timpul unui curs

Momentul a fost filmat de un alt copil. În imagini se vede cum în doar câteva secunde toată sala de clasă s-a umplut...

Haos pe șoselele din România – Urmăriri cu focuri de armă

Haos uriaș pe drumurile din țară. Spre exemplu: la Filiași, în județul Dolj, un adolescent de 18 ani care circula fără permis nu...

Cu drag, despre România! Paradisul de dincolo de nori, sate uitate de lume

Astăzi veți afla povestea unei familii care a renunțat la luxul din Marea Britanie pentru o viață simplă și naturală, în care copiii...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies