21.5 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeSocialEducațieGreva din Educație va impune amânarea examenelor. Marți ar fi început Evaluarea...

Greva din Educație va impune amânarea examenelor. Marți ar fi început Evaluarea Națională

Greva din Educație, care intră acum în cea de a doua săptămână, va impune amânarea examenelor, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

“În momentul de față vorbim despre amânarea examenelor, pentru că suntem în această acțiune de protest. Rugăm părinții și copiii să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a declarat Marius Nistor, într-o intervenție telefonică la postul Digi 24.

Declarația liderului sindical a fost făcută în dimineața zilei de 29 mai 2023. În mod normal, în ziua de 30 mai ar trebui să înceapă Evaluarea Națională la elevii din clasa a VI-a. Cele două examene de la Evaluarea Națională fuseseră reprogramate pentru zilele de 30 și 31 mai, în speranța că în aceste zile nu va mai fi grevă. Dar dacă profesorii continuă greva, Evaluarea Națională se va amâna din nou.

De asemenea, ar putea să se amâne examenele de Bacalaureat, în condițiile în care, în această perioadă, ar fi fost programată înscrierea la Bacalaureat. Prima zi de înscriere la Bacalaureat era cea de luni, 29 mai 2023. În mod normal, perioada de înscriere la Bacalaureat dura trei zile: luni, marți și miercuri. Luni, 29 mai, unele licee au primit dosare de Bacalaureat, iar alte licee nu au primit.

Principala revendicare a sindicatelor din Educație este creșterea salariilor personalului didactic. Duminică, 28 mai, Guvernul a anunțat că este pregătită o Ordonanță de Urgență care va acorda unele drepturi financiare pentru angajații din învățământ. Conform acestei OUG, cadrele didactice ar urma să primească două vouchere (carduri), în valoare cumulată de 2500 de lei, pe parcursul anului 2023. Proiectul OUG ar putea fi aprobat în ședința de Guvern din ziua de miercuri, 1 iunie 2023. Dar o mărire de salarii ar fi posibilă, eventual, de la 1 septembrie 2023, consideră Guvernul. Executivul consideră că o mărire de salarii în Educație ar fi posibilă doar după ce se modifică Legea salarizării.

Sindicatele din Educație au respins această ofertă, considerând-o insuficientă pentru a înceta greva.

Greva generală în școlile din România a început la data de 22 mai 2023. Deocamdată nu există date oficiale despre momentul în care ar înceta greva. Surse neoficiale afirmă însă că s-ar putea relua cursurile la data de 6 iunie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Măsurile fiscale. Ce domenii sunt cele mai afectate, unde vor crește cel mai mult taxele

Companiile mari vor avea un impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă cel pe profit este „prea mic” ...

Copii de grădiniță, pălmuiți, trași de păr și lăsați singuri pe hol! Acuzații extrem de grave la adresa unei educatoare din Ploiești

De aceste experiențe traumatizante au parte elevii grupei mijlocii din cadrul Grădiniţei cu program prelungit nr. 40 din Ploieşti. Micuții sunt pălmuiți și...

FOTO. Incendiu uriaș în staţia CFR Bucureşti Basarab

CFR Călători informează că nu a fost găsită nicio persoană rănită în urma incendiului produs miercuri la două vagoane dezafectate din staţia Bucureşti Basarab. "Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies