Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Doar unul dintre părinți poate primi zile libere pentru copii în cazul în care se închid școlile

Doar unul dintre cei doi părinți poate primi zile libere din partea angajatorului, pentru a sta cu copiii acasă, în cazul în care se închid școlile, iar dacă se țin cursuri online, părinții nu au dreptul să stea acasă cu copiii.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

10.09.2020 - 15:41

Doar unul dintre cei doi părinți poate primi zile libere din partea angajatorului, pentru a sta cu copiii acasă, în cazul în care se închid școlile, precizează un articol pe acest subiect oferit de specialiști de la PwC Romania și de la casa de avocatură D&B David și Baias SCA.

Guvernul Orban a adoptat OUG 147/2020 care are în vedere acordarea de zile libere doar în cazul în care, urmare a anchetei epidemiologice efectuate, sunt identificate cazuri de infectare, astfel încât activitățile didactice sunt limitate sau suspendate. 

Astfel, prevederile OUG 147/2020 nu sunt aplicabile în ipoteza în care cursurile se pot desfășura online.

Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.

Zilele libere se acordă la solicitarea părintelui, printr-o cerere care trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului de naștere al copilului sau a documentului care atestă calitatea de părinte în conformitate cu definiția prevăzută de ordonanță precum și, dacă e cazul, o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani.

Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte va conține elemente din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit OUG 147/2020.

Comentarii