Deputatul Emanuel Ungureanu, noi acuzații șocante împotriva medicului Lucan

Deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde a declarat că are dovezi care atestă faptul că medicul Mihai Lucan a făcut trafic cu organe la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2018 - 16:00

"Am adus astăzi în faţa procurorilor anti-mafia noi probe zdrobitoare despre traficul de organe practicat de Mihai Lucan şi mafia lui. Chiar în interiorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal există registre medicale care atestă faptul că domnul Herlea şi domnul Ivaşcu şi-au vândut rinichii. Mai mult, profesorul Lucan a minţit în faţa anchetatorilor, spunând că acei pacienţi, pentru că aşa erau consideraţi în clinică, ar fi intrat cu afecţiuni urologice. De fapt, s-au întocmit nişte acte false, nişte diagnostice false, care ascundeau de fapt adevărata intenţie a profesorului Lucan, adică aceea de a lua acei rinichi şi de a-i trafica la cetăţenii străini pe care i-a indicat Iulian Iacob în autodenunţul din 2005", a susţinut Ungureanu.

Deputatul USR a afirmat că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal au existat cazuri de trafic cu organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

"Astăzi, pentru prima dată, o să depun o mărturie personală. În anul 2003, eram asistent social la Institutul de Urologie şi Transplant Renal, când am văzut cum se trafichează un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală. Eu am încercat atunci la procurorul Teodora Molnar şi la un subcomisar de crimă organizată să depun mărturie. Mărturiile atunci se depuneau dacă procurorii găseau de cuviinţă să facă sau nu acest lucru. Sunt dovezi foarte limpezi că, din anul 2000 până în 2003, în Institutul de Transplant s-au traficat rinichi, atât de la donatori vii, cât şi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală", a mai declarat Ungureanu, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, în anul 2003, o tânără de 18 ani, accidentată de un motociclist, a intrat în moarte cerebrală, iar un rinichi al acesteia ar fi fost traficat pentru un cetăţean german.

"Atunci am reclamat eu pentru prima dată că rinichii sunt vânduţi ca la piaţă unor cetăţeni străini, cu complicitatea unor medici şi asistente, care au ştiut ce se întâmplă. Nu ştiu ce sume se vehiculau în această zonă. Iulian Iacob vorbeşte de sume de ordinul sutelor de mii de dolari", a mai spus Ungureanu.

Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT în arest la domiciliu într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei. Dosarul a fost deschis în baza unui denunţ formulat de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed - clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Procurorii susţin că reprezentanţii Institutului şi ai clinicii au dispus, în anul 2007, transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul Institutului în cel al clinicii private, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 - 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

Conform DIICOT, o altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul Institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.

Comentarii