15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialDebitul Dunării va depăși media anuală în luna februarie

Debitul Dunării va depăși media anuală în luna februarie

Astfel, în intervalul 11 – 18 februarie, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în primele trei zile ale intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia-Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia-Olteniţa. De asemenea, pe sectorul Călăraşi-Tulcea debitele vor fi în creştere în următoarele două zile, în timp ce pe sectorul Gruia-Hârşova vor înregistra o scădere, iar la Vadu Oii-Tulcea vor fi în creştere. Ulterior, debitele Dunării vor fi în scădere pe tot sectorul românesc. Prognoza a fost publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), citat de Agerpres.

Pe ansamblu, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar în jurul valorii de 7.600 mc/s în primele două zile ale intervalului de prognoză, apoi în scădere până la sfârşitul intervalului până la valoarea de 7.000 m.c/s, situându-se peste media multianuală a lunii februarie (5.300 m.c/s).

Potrivit INHGA, în privinţa debitelor pe râuri pentru perioada 12 – 18 februarie, în primele două zile ale intervalului de prognoză debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului şi Prutului, unde vor fi în creştere prin propagare şi unele râuri mici din zonele de munte, unde vor fi relativ staţionare.

În următoarele două zile ale intervalului, debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din sudul ţării şi relativ staţionare pe celelalte râuri. În restul intervalului de prognoză, debitele vor fi în scădere pe râurile din sudul ţării, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din sud, unde vor fi în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

Hidrologii precizează că formaţiunile de gheaţă prezente pe râurile din centrul şi estul ţării se vor menţine fără modificări importante, dar se va intensifica curgerea de năboi pe râurile din jumătatea de nord a ţării în intervalul 14-15 februarie 2018.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă