4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSocialDe ce nu mai are voie Guvernul să-i țină în izolare pe...

De ce nu mai are voie Guvernul să-i țină în izolare pe suspecții de coronavirus

Motivația CCR pentru a anula obligația izolării și a carantinei a fost următoarea:

“Textele de lege criticate sunt contrare prevederilor Constituției, întrucât atribuie în mod exclusiv autorităților administrative posibilitatea instituirii unor măsuri severe de restrângere a libertății individuale, în mod discreționar, fără a stabili limitele restrângerii, gradualitatea măsurilor instituite și modalitățile de încetare a acestora. În ceea ce privește natura juridică a măsurii carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituționalizată/internare obligatorie/izolare), Avocatul Poporului arată că, prin analogie cu măsura internării nevoluntare, aceasta reprezintă o măsură care lipsește de libertate persoana carantinată/izolată/internată, în sensul că nu are libertatea să părăsească instituția medicală/locuința/spațiul destinat în care a fost internată/reținută împotriva voinței sale sau fără consimțământul său, fiind necesară instituirea unor garanții care să prevină abuzurile autorităților în ceea ce privește respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale”.

Un element straniu este acela că, deși decizia 458 a CCR a fost emisă la 25 iunie, ea a fost publicată în Monitorul Oficial cu mare întârziere, abia la 2 iulie 2020. Imediat după publicare ea a început să-și producă efecte, iar suspecții de coronavirus au început să iasă, brusc, din izolare sau din carantină.

În disperare de cauză, premierul Orban a declarat că le recomandă suspecților de Covid „să nu ţină cont de decizia CCR şi să stea izolaţi”.

Una dintre replicile politianiste a venit de la Victor Ponta, liderul Pro România.

“Rugămintea mea către populaţie este să nu ţină cont de nicio decizie (ordonanţă de urgenţă sau hotărâre) emisă sau semnată de Ludovic Orban! Aşa cum el vă roagă să nu ţineţi cont de deciziile CCR. Dacă tot am ajuns să trăim într-o junglă în care Orban şi liderii PNL nu respectă nicio lege sau regulă – să le arătăm ce merită ei să primească în junglă”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

“A apărut după starea de urgenţă Legea 55, care a fost atacată la CCR. Nici în legea aceasta nu s-au prevăzut măsuri care să justifice restrângerea drepturilor – carantină, internarea obligatorie. S-a dat posibilitatea ca prin ordin al ministrului Sănătăţii să se ia asemenea măsuri, ceea ce nu este constituţional în niciun stat de drept”

Valer Dorneanu,

Președintele CCR

“Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte regulile în vigoare. Izolarea, atâta timp cât ai fost în contact cu o persoană intoxicată, e posibil să fii infectat, recomandarea este să stea în izolare la domiciliu. Aceasta este recomandarea mea personală, să nu ţină cont de decizia CCR şi să stea izolaţi”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

Cât de gravă este situația sanitară a României?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a recunoscut că responsabilii medicali sau de ordine publică nu mai pot reține persoanele potențial suspecte în izolare sau în carantină, singura posibilitate fiind aceea de a le face recomandări.

Ce se mai poate face, în acest moment?

O posibilă variantă ar fi cea sugerată de fostul președinte Traian Băsescu, acesta susținând că se impune reintroducerea stării de urgență, care fusese în vigoare în România timp de două luni, la începutul epidemiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, a murit la 65 de ani

Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei și al echipei naționale, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” pentru performanța sa istorică din 1986, s-a stins...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă