Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Militarii de la ISU Dobrogea se pregătesc să îl caute, pentru a treia zi, pe copilul de 14 ani dispărut în Marea Neagră, pe plaja Corbu

De ce mor copiii înecați

Mai multe tragedii au avut loc în acest an, de la începutul sezonului estival, pe litoral. Din păcate, copii cu vârste fragede și-au pierdut viața înecați.

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 12.06.2018 - 12:25

Copilul cu cea mai fragedă vârstă care a pierit în apele Mării Negre, în acest an, avea numai șapte ani. A intrat în apă pe plaja Modern, din Constanța, duminică seară, dar curentul mării l-a tras la fund. Niște oameni au dat alarma când trupul său a fost adus de valuri la mal. Au intervenit medici de la Ambulanță și militari de la ISU Dobrogea. L-au resuscitat zeci de minute, conform protocolului, deși șansele de a fi readus la viață scădeau cu fiecare secundă. N-au reușit. Imaginile cu doctorii care îi apasă cu putere pe piept, în zona inimii, încercând să-i repornească inima, sunt greu de suportat.

Cum a ajuns un copil de șapte ani să se înece? Polițiștii au deschis un dosar în acest caz. Se știe că acesta era din comuna Dobromir, județul Constanța, aflată mai aproape de Bulgaria decât de orașul Constanța (de acesta îl despart peste 80 de kilometri). Venise la mare împreună cu două verișoare, de 14, respectiv 15 ani. Din primele cercetări, se pare că aceștia nu erau însoțiți de părinți, dar polițiștii vor stabili cu exactitate locul unde se aflau aceștia. La șapte ani, pe întuneric, într-o apă rece, în care mai sunt și valuri, copilul nu a avut nicio șansă.


Părăsit la naștere, dispărut în mare

Un alt minor este dat dispărut încă din data de 10 iunie. Un copil de 14 ani, cu o soartă tristă. Mama l-a părăsit încă de la naștere, în spitalul din Tulcea, iar pe tată nu l-a cunoscut niciodată, nu știe cine e. Ajunsese în familia unui asistent maternal profesionist, din Corbu. Băiatul a plecat de acasă spunându-i că se duce la o sală de calculatoare. Prietenul cu carea era, în vârstă de 13 ani, a intrat în apă, dar nu a mai putut ieși. A intrat după el, l-a salvat, dar nu s-a mai putut salva și pe el. Curenții erau prea puternici, turiștii care erau pe plajă spun că au asistat la tragedie, dar nu au putut interveni. „Băiatul, în vârstă de 14 ani, a fost părăsit la naștere în Spitalul de Urgență din Tulcea. A ajuns ulterior la Centrul Maternal din Mangalia, apoi s-a instituit măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist. Copilul nu a ținut legătura cu mama lui, aceasta schimbându-și des domiciliul iar despre tatăl său nu există informații. Psihologii DGASPC Constanța l-au descris ca pe un copil receptiv, afectuos și timid”, au spus reprezentanții instituției. Pentru căutarea s-a a fost formată cea mai amplă echipă din câte își amintesc reprezentanții ISU Dobrogea. 25 de scafandri cu șapte autoutilitare și o ambarcațiune îl caută de atunci, fără rezultat. Apa este adâncă iar vizibilitatea, la fundul ei, este aproape de zero.


Plaje fără salvamari

Plaja de la Corbu, deși atrage foarte mulți turiști, nu are salvamari. Oamenii care vin aici plătesc o taxă către Administrația Biorezervației Delta Dunării, pentru ce plaja este pe teritoriul rezervației. Nu este însă o plajă amenajată, iar, în acest caz, scăldatul se face pe proprie răspundere. Plaja din Constanța are salvamari, dar aceștia muncesc potrivit unui program. Cine intră în apă după o anumită oră își asumă riscuri. Evident, în cazul minorilor, poliția va cerceta și va stabili și care este vina părinților sau a asistenților maternali.

Reprezentanții ISU Dobrogea atrag în fiecare an atenția asupra unor reguli și măsuri care trebuie respectate și care vă pot salva viața. Iată care sunt:

– frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

– respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;

– evitaţi scăldatul în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte,  curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

– nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

– nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

Totodată, cetăţenii au obligaţia să respecte panourile de avertizare “Scăldatul interzis, pericol de înec” şi să conştientizeze riscurile la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate pentru că plata unei clipe de neatenţie poate fi o viaţă.

Comentarii