22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialCum reduci anxietatea? Cere ajutorul unui psiholog online

Cum reduci anxietatea? Cere ajutorul unui psiholog online

In urma cu cativa ani era nevoie de o autoanaliza atenta ca sa ne dam seama daca suferim sau nu de anxietate.

Acum e clar ca majoritatea oamenilor se lupta cu aceasta problema. Iar in cazul celor de varsta activa situatia e chiar ingrijoratoare. Asa ca ne intrebam cu totii cum putem sa reducem anxietatea? Cum putem gestiona cauzele care o determina?

Unele lucruri se pot indrepta cu mai mult efort, dar sunt si unele care odata constientizate, sunt relativ usor de pus in randuiala.

Odihna si alimentatie corespunzatoare

Acestea sunt lucruri fundamentale pentru sanatatea noastra, nu doar in gestionarea anxietatii. Altfel te raportezi la neliniste si stres daca esti odihnit si corect alimentat.

Noi insa, dormim putin, mancam pe fuga si uneori, din cauza asta facem si alergii alimentare. Daca se prelungeste o astfel de situatie e clar ca nu ne vom mai lupta doar cu anxietatea ci cu multe alte probleme grave. Privarea de somn sau somnul deficitar reprezinta o problema grava a societatii in care traim. Fa un efort si “bate in cuie” programul de odihna si pe cel de alimentatie. Acorda-ti timp ca sa intelegi cand si cu ce trebuie sa te hranesti. Pentru ca a manca nu inseamna ca inghiti ce ai la indemana cand te apuca foamea.

Renunta la cafea, ceai verde si ciocolata. Organizeaza-te daca vrei sa fii un om sanatos din toate punctele de vedere si sa scapi si de anxietate.

Conflictele si situatiile traumatizante

Acestea sunt cauze clare de anxietate si nu numai atat. Nu te implica in conflicte iar daca ele exista in viata ta incearca sa gasesti o cale de remediere, de vindecare a ranilor produse. Da, nu e lucru usor. Dar efortul cerut de impacare iti va aduce linistea de care ai nevoie si vei scapa de anxietate.

Situatiile traumatizante apar din ce in ce mai des. Uneori chiar suntem implicati direct. Daca asa stau lucrurile cere ajutorul unui specialist cat mai curand.

Alteori (de cele mai multe ori) ne afecteaza doar pentru ca stim de ele: accidente, catastrofe, razboaie, etc. Daca nu esti in postura de a face ceva ca sa schimbi aceste situatii, nu purta in spate povara lor. Detaseaza-te. Nu mai citi presa catastrofista, nu te mai uita la emisiuni care amplifica raul si nelinistea.

Anxietatea si “maruntisurile” cotidiene

Sa fii competitiv la locul de munca e solicitant. Sa-ti pastrezi locul de munca e dificil cand fundamentele sociale se clatina. Sa faci zi de zi o munca nepotrivita tie poate fi chinuitor.

Daca vrei sa scapi de anxietate, gaseste munca potrivita pentru tine, fa-o cu placere in limita orelor indicate de program. Altfel n-o sa mai ai timp de tine. O sa fii obosit, suprasolicitat si nici n-o sa mai conteze cate ore dormi sau cat de bine mananci.

Nu face eforturi fizice sau intelectuale prelungite pentru ca iti ostenesti organismul si te predispui la anxietate. O sa fii surprins, dar si curele severe de slabire pot reprezenta un factor de declansare a anxietatii – practic iti sochezi organismul si el va reactiona. De asemenea, merita luat in considerare si faptul ca unele boli fizice se pot manifesta prin anxietate. Ai gria sa sanatatea ta fizica si psihica in egala masura.

Sa recapitulam:

Dormi si mananca adecvat. Aloca-ti timp pentru odihna activa.
Elimina stimulantele din dieta ta cotidiana (cafea, ciocolata, ceai verde).
Munceste cu placere in limita programului. La nevoie schimba locul de munca.
Evita sau stinge orice conflict. Te vei simti mult mai bine dupa aceea.
Evita situatiile traumatizante. Daca ti se intampla tie, cere ajutor de specialiatate.

Nu mai citi orice, nu te mai uita la orice. Stirile catastrofiste sunt peste tot. Si nu-ti sunt de folos.

Nu-ti soca organismul cu efort prelungit (intelectual, fizic) sau cu cure de slabire
Fa-ti controalele medicale anuale si urmeaza tratamentele indicate.

Cere ajutorul unui psiholog online

Desi nu sunt lucruri complicate, e posibil sa ti se para prea multe de schimbat intr-un timp scurt. Daca nu poti gestiona anxietatea singur, poti cere ajutorul unui specialist care sa conceapa o strategie practica personalizata de combatere a anxietatii din viata ta.

Poti chiar sa apelezi la un psiholog onlione, fara sa fie nevoie sa te deplasezi de acasa vreodata. Si da, rezultatele vor fi evidente dupa cateva sedinte. Incearca si tu.

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...
Ultima oră
Pe aceeași temă