Foto: Inquam Photos

Cui servește prelungirea stării de alertă

“În interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea de asemenea grupuri”, precizează HG 668 / 2020.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

16.08.2020 - 23:23

“În interiorul localităților se interzic circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea de asemenea grupuri”, precizează HG 668 / 2020.

Această reglementare, dincolo de rolul ei sanitar, va avea cu siguranță impact și asupra atitudinii forțelor de ordine, care vor acționa mai ferm. Se știe că aceste forțe au fost puse în dificultate, în ultimele săptămâni, de evenimente la care au participat foarte multe persoane, unele dintre ele generând nu doar riscuri sanitare ci și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În ciuda necesității de a limita grupurile mari de persoane, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, este permisă atât în interiorul cât şi în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.

O altă excepție se aplică la instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, care au voie să desfășoare “activități specifice” în aer liber, “sub supravegherea unui medic epidemiolog”. Aici se pot încadra activități cum ar fi exerciții militare, plecări în misiuni internaționale sau ceremonii dedicate unor evenimente de stat.   

HG 668 / 2020, deja publicată în Monitorul Oficial, precizează că serviciile județene de ambulanță, deși aflate în schema Ministerului Sănătății, rămân în “coordonarea operațională” a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență (ISU), care sunt structuri militarizate și al căror comandant – șef este secretarul de stat Raed Arafat, din Ministerul de Interne.

Tot prin ultima decizie de prelungire a stării de alertă, Poliția Locală (aflată în schema Primăriilor) rămâne în “coordonarea operațională” a Poliției Române.

Comentarii