10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialCu sau fără Legea carantinei, putem avea o nouă stare de urgență

Cu sau fără Legea carantinei, putem avea o nouă stare de urgență

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că “deocamdată” nu este necesară reinstituirea stării de urgență în România, dar că o asemenea variantă poate fi analizată dacă epidemia de coronavirus se va agrava în România.

Ministrul Tătaru a precizat că o asemenea propunere va veni, dacă va fi cazul, de la Ministerul Sănătății, pe care îl conduce, către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condus de premierul Ludovic Orban, iar dacă va fi aprobată în CNSU, propunerea de reinstituire a stării de urgență va fi trimisă către președintele României.

Pentru prelungirea stării de alertă, acum în vigoare, este necesară decizia premierului Orban, iar pentru reinstaurarea stării de urgență ar fi necesară decizia șefului statului.

Ministrul Nelu Tătaru s-a remarcat deja, pe timpul celor două luni cât România a fost în stare de urgență, din martie până în mai, prin măsurile ferme adoptate în domeniul sanitar, inclusiv prin schimbarea unor directori și prin introducerea managementului militar la mai multe spitale civile. Dreptul ministrului Sănătății de a numi și de a revoca manageri de spital a încetat la expirarea stării de urgență.

Pe de altă parte, Opoziția parlamentară acuză PNL că a profitat de starea de urgență pentru a face achiziții, din bani publici, fără licitație. O ilustrare a acestei situații este ancheta desfășurată în prezent la compania de stat Unifarm, anchetă în cadrul căreia fostul director general al Unifarm este acuzat de luare de mită.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă