Foto Arhiva

Criza de apă din Cape Town: ''Ziua zero'' a fost amânată pentru luna iulie

Autorităţile oraşului sud-african Cape Town (sud-vest) au anunţat marţi amânarea cu o lună a datei fatidice când apa nu va mai curge la robinete din cauza unei secete foarte severe, informează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

20.02.2018 - 15:35

Botezată ''Ziua zero'' şi fixată recent pentru 4 iunie, data fatidică a fost amânată marţi pentru 9 iulie.

Data se schimbă periodic în funcţie de consumul de apă în cea de-a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Africa de Sud, vizitată de numeroşi turişti.

''Transferul de apă'' de la o regiune învecinată cu Cape Town, care a primit o cantitate satisfăcătoare de precipitaţii, ''şi reducerea cererii au avut un impact important asupra datei Zilei zero'', a explicat municipalitatea într-un comunicat.

Autorităţile au cerut populaţiei ''să nu micşoreze eforturile pentru economisirea apei'' şi să continue să se limiteze la cantitatea recomandată de 50 de litri pe zi pe cap de locuitor sau echivalentul unui duş zilnic de trei minute.

Dacă ''Ziua zero'' va avea loc, locuitorii din Cape Town se vor alimenta de la 200 de puncte de colectare a apei, de unde vor primi un maximum de 25 de litri pe zi pe cap de locuitor.

Pentru a evita cu orice preţ acest scenariu catastrofal, municipalitatea a instituit restricţii draconice în ceea ce priveşte consumul de apă. Din 2016, oraşul a redus la jumătate consumul, de la 1,1 miliarde de litri pe zi, la aproximativ 523 de milioane de litri pe zi.

Autorităţile sud-africane au decretat săptămâna trecută starea de catastrofă naturală pe tot teritoriul ţării din cauza acestei secete istorice care afectează de mai multe luni oraşul Cape Town.

Municipalitatea din Cape Town, controlată de partidul de opoziţie Alianţa democratică (DA), este criticată intens pentru că nu ar fi ţinut cont suficient de avertismentele experţilor şi nu a adoptat mai devreme măsuri de raţionalizare.

Toată Africa sudică a fost afectată în ultimii ani de o secetă foarte severă, agravată de fenomenul meteorologic ciclic El Nino. Ploile abundente din ultimele luni au permis însă celei mai mari părţi din regiune să-şi refacă preţioasele rezerve de apă.

Excepţia a reprezentat-o regiunea Cape Town, unde cea mai mare parte a precipitaţiilor sunt înregistrate în timpul iernii australe, din mai până în august.

Comentarii