10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialCreșe noi, de luna aceasta. Ministerul dezvoltării promite peste 100 de construcții

Creșe noi, de luna aceasta. Ministerul dezvoltării promite peste 100 de construcții

Cu o natalitate tot mai scăzută, România nici nu încurajează nașterile, chiar dacă la ministerul familiei pare că se lucreză. Vorbim despre indemnizații mici, lipsa locurilor în creșe și analize scumpe pentru mame.

Cu o finanţare în valoare de aproape 300 milioane de euro din PNRR, Ministerul Dezvoltării anunță că va construi începând de luna aceasta peste 100 de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul. 64 vor fi cele preluate, iar pentru restul a fost derulat apelul de proiecte încheiat acum.

„Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creşele pornind de la 10⁰. În acelaşi timp, aceste creşe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, şi, în acest fel, cheltuielile vor fi mici”, a explicat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Autorităţile administraţiei publice locale au depus 228 cereri de finanţare pentru construirea de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul, potrivit ministerului dezvoltării.

În prezent, în creşele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puţin de 4% dintre copiii de vârstă antepreşcolară, aproximativ 16.000 copii. Construcţia creşelor finanţate prin PNRR, până în anul 2025, ar trebui să asigure încă 7.450 locuri, la care se adaugă locurile în creşele construite de Ministerul Dezvoltării cu finanţare din bugetul naţional. În momentul dat, România se află printre ultimele locuri din UE în ceea ce privește numărul de creșe. Mai exact dintr-un total de aproximativ 500.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, doar 20.000 au locuri.

Din păcate, multe creșe au fost abandonate, iar părinții scot bani din buzunar pentru a-și lăsa copilul pe timpl zilei, iar prețul este destul de piperat. Cel puțin 1.700 de lei, însă o parte din bani sunt finanțați de stat. Chiar și așa, multe cupluri nu mai au ca prioritatea să devină părinți din cauza lipsei banilor. Mulți muncesc de dimineață până seară pentru un salariu care le ajunge de la lună la lună.

De cealaltă parte, vorbim și despre o lipsă a forței e muncă, astfel că avem tot mai puțini educatori și învățători în țară, astfel că tot mai multe persoane încearcă să se angajeze acolo unde se câștigă mai bine și sunt condiții mai bune de muncă. La stat, nu sunt cele mai bune condiții în creșe din cauza lipsei investițiilor din ultimii zeci de ani. De asemenea, o educatoare poate ajunge la un salariu de bază de 4000 de lei, dacă este începătoare. Salariul crește în funcție de vechime.

Natalitatea, tot mai scăzută

Potrivit datelor INS, în intervalul ianuarie-mai 2022, numărul naşterilor a scăzut față de intervalul similar din 2021 cu 16,5%.

Astfel, dacă în primele 5 luni din 2021 s-au născut 77.302 copii, în acest an au fost înregistrate cu 12.703 mai puține nașteri, un număr fără precedent pentru ultimii 10 ani.

Mai mult, raportat la media anilor 2012-2020, scăderea este și mai îngrijorătoare, de peste 21%.

Sunt puține familii care au mai mult de 3 copii, media e undeva de 1,7 copii la o femeie, arată datele INS.

Dacă punem toate datele oficiale nu avem decât să vedem cu ochiul liber cum cuplurile nu sunt încurajate să își mărească familia. Cu nici 20 la sută din locurile necesare și cu o alocație de creștere a copilul până în 2 ani de doar 600 de lei, părinții nu au cum să facă față situației actuale.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă