Foto Arhiva

Craiova: Spectacol în memoria scriitorului Marin Sorescu, la Teatrul Naţional

La Teatrul Naţional din Craiova va avea loc miercuri, 28 februarie, un spectacol în memoria scriitorului Marin Sorescu, al cărui nume în poartă Naţionalul craiovean şi care anul acesta, pe 19 februarie, ar fi împlinit 82 de ani.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2018 - 14:55

"Cum ar fi fost dacă ar fi trăit încă? Ar fi împlinit, anul acesta, 82 de ani şi l-am fi sărbătorit la Teatrul Naţional care îi poartă numele, Academia Română ar fi convocat o sesiune extraordinară, Preşedinţia i-ar fi trimis un coş de flori, Academia suedeză i-ar fi conferit de mult Nobelul, televiziunile ar fi spus prostii, iar poeţii mai tineri ar fi fost împărţiţi în tabere extremiste: unii l-ar fi recunoscut drept precursor, alţii l-ar fi atacat ca "expirat", a afirmat secretarul literar al Teatrului Naţional "Marin Sorescu", scriitorul Nicolae Coande, în invitaţia trimisă la spectacolul organizat în memoria autorului "Liliecilor".

Poemele prezentate în spectacolul de poezie "Marin Sorescu - de la Ecuatori la Poli" vor fi interpretate de actorii Anca Dinu, Haricleea Nicolau, Petronela Zurba, Gabriela Baciu, Angel Rababoc şi Nicolae Vicol şi au fost selectate de Nicolae Coande din volumele de versuri "Ecuatorul şi polii" "Tuşiţi", "La Lilieci", "Poezii alese de cenzură", fiind gardate de două scrisori din volumul "Marin Sorescu în scrisori de familie" (Ed. Autograf MJM, 2008), îngrijit de fratele poetului, George Sorescu.

Spectacolul va avea loc la sala "Ion D. Sîrbu", miercuri 28 februarie, de la ora 18,00, iar intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile.

Scriitorul Marin Sorescu s-a născut în comuna Bulzeşti, judeţul Dolj, la 19 februarie 1936. A urmat liceul la Craiova şi Predeal (1947-1955), perioadă în care i-au fost remarcate aptitudinile literare, pentru care i-a fost acordat primul premiu pentru poezie, şi a condus cenaclul literar 'Nicolae Bălcescu' al elevilor de liceu. A urmat Facultatea de Filologie-Istorie-Pedagogie a Universităţii 'Al.I. Cuza' din Iaşi, secţia de limba şi literatura rusă, de unde s-a transferat la secţia de limba şi literatura română (1955-1960). Încă din anii studenţiei s-a afirmat ca poet, conducând cenaclul Casei de cultură a studenţilor. După absolvire s-a stabilit în Bucureşti, având o ascensiune rapidă în lumea literară, ca poet, prozator, dramaturg, eseist şi critic literar. În 1992 a devenit doctor în filologie la Universitatea Bucureşti cu teza 'Insolitul ca energie creatoare, cu exemple din literatura română'.

Comentarii