9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialCoronavirus și atacuri cibernetice

Coronavirus și atacuri cibernetice

Statele occidentale acuză Rusia că lansează atacuri cibernetice menite să le compromită infrastructura de comunicații, energetică, financiar-bancară, diplomatică sau chiar militară. Autorii unor asemenea atacuri nu sunt doar hackeri teribiliști. Dimpotrivă, unele atacuri ar fi fost inițiate chiar de GRU – serviciul de informații al armatei ruse.

Câteva recente efecte ale acestor atacuri au fost paralizarea reţelei electrice a Ucrainei (țară aflată practic în război cu Rusia), precum și blocarea activității guvernului, a televiziunii naționale și a tribunalelor din Georgia (țară ex-sovietică aspirantă la statutul de membru al NATO).

Situația a devenit și mai complicată după ce, în ultimele săptămâni, în contextul epidemiei mondiale de coronavirus, tot mai multe companii de stat și private din întreaga lume și-au trimis angajații să lucreze de acasă, prin internet, iar aceste activități au crescut și solicitările, și vulnerabilitatea rețelelor de comunicații electronice.

 

Riscurile cibernetice aduc prejudicii imense

“Pe măsură ce restricțiile de circulație suplimentare sunt puse în aplicare de guverne și organizații din întreaga lume, în efortul de a încetini răspândirea COVID-19, angajații sunt nevoiți din ce în ce mai mult să lucreze de acasă. Această creștere a numărului de profesioniști care lucrează de la distanță scoate la iveală potențialele riscuri cibernetice implicate”, explică un comunicat transmis de firma de securitate Kaspersky.

 

De ce nu e bine să luăm laptopul acasă

Dacă un “dispozitiv corporativ” este mutat în afara infrastructurii rețelei unei companii și este conectat la alte rețele și la Wi-Fi, riscurile cresc mult. Ransomeware-ul, infecțiile malware și spionajul corporativ sunt printre amenințările care trebuie luate în considerare în orice moment, dar mai ales în cazul lucrului de la distanță, pentru că o conexiune nesigură Wi-Fi, 4G sau 5G amplifică riscul de “infecție”, avertizează specialiștii de la Kaspersky.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă