29.2 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăSocialConsiliul Elevilor și Organizațiile Studențești critică ordinul comun de redeschidere a școlilor

Consiliul Elevilor și Organizațiile Studențești critică ordinul comun de redeschidere a școlilor

„Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critică lipsa unui dialog social mai larg în realizarea acestui ordin, care a fost aprobat fără a consulta, în mod adecvat, beneficiarii primari ai sistemului educaţional: elevii şi studenţii”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Cele două organizaţii atrag atenţia asupra procesului „birocratic” pe care unităţile de învăţământ trebuie să îl parcurgă pentru redeschidere.

„Direcţia de Sănătate Publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSP/DSPMB) informează inspectoratul şcolar cu privire la situaţia epidemiologică de la nivelul fiecărei localităţi, inspectoratul şcolar transmite datele către unităţile de învăţământ, iar unitatea de învăţământ propune inspectoratului şcolar şi DSP/DSMB un anumit scenariu de funcţionare, spre avizare, în timp ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) emite hotărârea finală. Considerăm că ziua de vineri, ultima zi rămasă înainte de redeschiderea şcolilor, nu este suficientă pentru a realiza toate aceste pregătiri atât din punct de vedere birocratic, cât şi din punct de vedere material”, afirmă ANOSR şi CNE.

Totodată, cele două organizaţii atrag atenţia asupra lipsei spaţiilor şcolare de tip „izolator” şi a lipsei resursei umane medicale, fără de care persoanele simptomatice „nu pot beneficia de niciun fel de ajutor specializat, precum testarea rapidă antigen COVID-19”.

Potrivit sursei citate, prevederi din Ordinul Comun „nu respectă indicaţiile sanitare” precizate până acum de către autorităţi şi experţi în sănătate publică.

Autonomia universitară nu acoperă elemente ce ţin de instituirea de norme igienico-sanitare, iar universităţile nu au calificarea necesară pentru a stabili asemenea norme. Din acest punct de vedere, în actualul ordin nu mai regăsim dispoziţii privind căminele şi cantinele, privind regularitatea dezinfectării sau privind grupurile sanitare, se arată în comunicat.

„Acum două zile, Consiliul Naţional al Elevilor a înaintat guvernanţilor o propunere cât se poate de rezonabilă: ca prima săptămână de şcoală din al doilea semestru să aibă loc în format online, pentru a le oferi şcolilor timpul de care au nevoie pentru a se pregăti. Constatăm, însă, cu dezamăgire, faptul că autorităţile continuă să susţină redeschiderea şcolii în format fizic începând de luni, chiar dacă cele mai multe dintre ele nu sunt pregătite pentru acest lucru”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

Cele mai citite

Khaby Lame devine cea mai urmărită vedetă TikTok din lume, cu 142 de milioane de fani

Comediantul Khaby Lame a devenit oficial cea mai urmărită vedetă TikTok de pe planetă. Lame, în vârstă de 22 de ani, a ajuns joi seară...

Datorii de peste 100 milioane de euro la Agenția Spațială Europeană. Ministerul Cercetării promite că le va achita anul acesta

România dorește să plătească datoriile restante către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) până la finalul acestui an, potrivit Ministerului Cercetării. Astfel, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării...

RO-Alert Neamț: Un camion cu stupi s-a răsturnat pe E 85. Oamenii au fost avertizați că ar putea fi înțepați de albine

Un camion care transporta stupi s-a răsturnat în zona unei localități de pe E 85 / DN, chiar în apropiere de Hanul Ancuței, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă