14.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Consiliul Concurenţei: Autorităţile devin dependente de furnizorii de software

Astfel, autorităţile care achiziţionează aplicaţii software create pentru specificul activităţii lor devin, de cele mai multe ori, captive pe termen lung de furnizorul acestora, deoarece orice dezvoltare ulterioară poate fi făcută doar de acesta.

Pentru a diminua efectul de captivitate, Consiliul Concurenţei recomandă autorităţilor ca, atunci când redactează caietele de sarcini pentru a achiziţiona aplicaţii, să includă în aceste documente şi prevederi referitoare la livrabilele proiectului şi transfer de cunoştinţe.

Pe lângă soluţia software funcţională, beneficiarul se va asigura că îi vor fi furnizate şi alte livrabile conexe, cum ar fi documentaţie tehnică de proiect, codul sursă, documentaţia tehnică de utilizare, documentaţia de administrare şi operare, planuri de testare etc.

În urma studiului, Consiliul Concurenţei a constatat că şi la achiziţia echipamentelor medicale se întâmpină aceleaşi dificultăţi: atât consumabilele cât şi piesele de schimb trebuie să fie compatibile cu modelul de aparat deţinut de unitatea medicală. În caz contrar, pot apărea erori de funcţionare.

În acest sens, Consiliul Concurenţei recomandă ca unităţile medicale, atunci când redactează caietul de sarcini, să analizeze atent caracteristicile tehnice ale produsul pe care îl deţin, performanţa bunului care va fi cumpărat, costurile de mentenanţă post garanţie, precum şi costurile pieselor de schimb.

Ultima oră
Pe aceeași temă